«Δεν έχω δουλειά. Πώς πρέπει να το χειριστώ με το παιδί μου»; Η Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει

Ζούμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης όπου η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι πολύ συχνά φαινόμενα. Δυστυχώς αρκετές οικογένειες καλούνται να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας που πλήττει τον έναν ή και τους δύο γονείς.

«Δεν έχω δουλειά. Πώς πρέπει να το χειριστώ με το παιδί μου»; Η Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει

Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο πατέρας είναι άνεργος, αφού κατά κανόνα, είναι εκείνος που κερδίζει τα περισσότερα χρήματα ή και σε κάποιες περιπτώσεις μόνο εκείνος εργάζεται. Υπάρχει ένα οικονομικό αδιέξοδο. Οι γονείς πιέζονται, συζητούν, απογοητεύονται και συχνά διαφωνούν, έχοντας μάρτυρες τα παιδιά τους.

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει τις δικές της χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση.

• Αντιμετωπίστε με ψυχραιμία την κατάσταση και μην επιτρέψετε η κρίση να αποτελέσει την αφορμή να διαλυθεί συναισθηματικά η οικογένειά σας.
• Συμφωνήστε να συζητάτε τα οικογενειακά προβλήματα ιδιαιτέρως, όταν δεν είναι μπροστά τα παιδιά, και όταν είστε όλοι μαζί να ασχολείστε με ευχάριστα θέματα.
• Εξηγήστε στα παιδιά την παρούσα κατάσταση με ηρεμία και νηφαλιότητα και ζητήστε τους να συμμετέχουν και τα ίδια στις αναγκαίες περικοπές.
• Λειτουργήστε καθησυχαστικά λέγοντας ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν το αντιμετωπίζει μόνο η δική σας οικογένεια, αλλά μία στις τρεις οικογένειες στη χώρα μας, και δεν φταίτε εσείς για αυτό.
• Διαβεβαιώστε τα ότι θα κάνετε ότι καλύτερο για να βρείτε δουλειά , τώρα όμως θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να βολευτούν με όσα έχουν.
• Πείτε στα παιδιά ότι κάθε δυσκολία στη ζωή μας κάνει δυνατότερους και ότι είστε πολύ ενωμένοι.
• Αν ο πατέρας είναι άνεργος, η μητέρα καλό είναι, αν συντηρεί πλέον εκείνη την οικογένεια, να μην πάρει τη θέση του με έμμεσο τρόπο και ασφαλώς να μην τον μειώνει ούτε μπροστά στα παιδιά, ούτε κατ ίδιαν.
• Αν τα παιδιά παραπονιούνται ότι στερούνται πολλά σε σύγκριση με συμμαθητές ή συμμαθήτριές τους, εξηγήστε τους, ότι οι περισσότεροι συνομήλικοί τους βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, γιατί ακομη και αν οι γονείς δεν είναι άνεργοι, έχουν όλοι υποστεί σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους.
• Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας, κάνετε πράγματα από κοινού, ανταλλάσσετε επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, ώστε να διασκεδάζετε χωρίς να ξοδεύεστε. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε στα παιδιά σας πόσο σημαντικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και ότι παρά τις δυσκολίες, η επαφή με τους κοντινούς σας ανθρώπους, η συντροφικότητα, η ζεστασιά και η τρυφερότητα παραμένουν και αποτελούν ουσιαστικό πυρήνα της ζωής σας.
• Βρείτε για τα παιδιά δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλά χρήματα, αλλά προσφέρουν χαρά.
• Αν η οικονομική σας κατάσταση είναι πολύ άσχημη, στραφείτε σε φίλους ή αλλού για να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη, και αν είναι δυνατόν, όσα αξίζει να έχει κάθε παιδί, άρα και το δικό σας.

Από το βιβλίο της κυρία Καππάτου, Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved