Οι βαθμοί είναι απλά… βαθμοί!

Βαθμολογίες παιδιών - Να τσακωθείς με το παιδί σου ή όχι;

Νίκος Συρίγος
Οι βαθμοί είναι απλά… βαθμοί!
Bigstock

Με την Έλενα δεν έχουμε μαλώσει πολλές φορές στη ζωή μας. Τη μία που θυμάμαι ήταν για τους βαθμούς. Κι όχι φέτος. Κάπου, κάπως, κάποτε δεν είχε πάει καλά και της μίλησα απότομα. Την συνέκρινα. Βλακεία μου. Μεγάλη. Κάναμε να μιλήσουμε καμιά δεκαριά μέρες. Και αν δεν καταλάβαινα το λάθος μου, θα κάναμε περισσότερο. Γιατί η σύγκριση- ακόμη και με σένα, όχι με κάποιο άλλο παιδί- δεν ωφελεί πουθενά. Ούτε η υπερβολή.

Τι είναι οι βαθμοί για ένα παιδί; Η απόδοση του στο σχολείο. Κακοί βαθμοί σημαίνουν κακό παιδί; Όχι. Κακοί βαθμοί σημαίνουν κάτι άλλο κακό; Ούτε καν. Κακοί βαθμοί σημαίνουν ότι το παιδί θέλει συζήτηση, βοήθεια και συμπαράσταση για να τους βελτιώσει. Και να βελτιωθεί. Για το ίδιο, όχι για σένα και για μένα.

Όλα τα άλλα είναι περιττά και κυρίως η σύγκριση

Το πώς θα πάνε στο σχολείο, μέχρι πού θα φτάσουν και πόσα από τα όνειρα τους θα κάνουν πραγματικότητα, είναι δικό τους θέμα και αφορά στη δική τους ζωή. Εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους εξηγείς τα δεδομένα και να τα στηρίζεις. Με κάθε τρόπο. Όπως μπορείς. Όσο μπορείς. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Και κυρίως η σύγκριση…

Οι βαθμοί των παιδιών δεν είναι δικό σου παράσημο. Ούτε αφορμή για επίδειξη. Δεν είναι για να παίρνεις την κουμπάρα και να κομπάζεις. Δεν είναι για να το παίζεις κάποιος. Πολλώ δε μάλλον καλός γονιός. Από αλλού θα φτάσεις σε αυτόν τον προορισμό. Όχι από το… απουσιολόγιο. Αυτό αφορά στο παιδί σου, την υπομονή και την επιμονή του, τις δυνατότητες του, τις συνθήκες. Κράτα το τελευταίο. Γιατί δυστυχώς κάποια παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα εκτός των μαθημάτων. Πολλά άλλα. Και στο λέει αυτό κάποιος που έκανε ήδη μια φορά το λάθος να στήσει καβγά για βαθμούς. Και δεν θέλει να το ξανακάνει. Γιατί ήταν λάθος. Μεγάλο. Πάρτε το αλλιώς. Συζήτηση, στήριξη, αγάπη. Όλα τα άλλα είναι περιττά.

Νίκος Συρίγος

Περιμένω τις εντυπώσεις σου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved