Διασκεδάζοντας με τα παιδιά μας στην πόλη - Πολιτιστικές προτάσεις

«Ηταν ένα μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο...». Το καράβι το δικό μας όμως  δε θα μείνει αταξίδευτο όπως στο τραγούδι! Αλλωστε τι νόημα θα είχε μια στήλη για ένα καράβι που δεν πηγαίνει πουθενά;

Διασκεδάζοντας με τα παιδιά μας στην πόλη - Πολιτιστικές προτάσεις

Κάθε βδομάδα θα ταξιδεύει κάνοντας στάσεις σε θεάματα, ακούσματα, αναγνώσματα και εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους. Γιατί η τέχνη είναι πάνω απ'όλα ταξίδι που θέλει καλή διάθεση, όρεξη και πολλή φαντασία! Εύχομαι σε αυτό να είναι συνταξιδιώτες τα παιδιά και όλοι όσοι τα αγαπάνε.

Εχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε τη διασκέδαση των παιδιών το καλοκαίρι μόνο με θάλασσα, μπάνια και διακοπές! Κι όμως υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα παιδί στην πόλη και να είναι εξίσου διασκεδαστικά. Σε αυτά θα ταξιδέψει λοιπόν το καράβι μας ξεκινώντας από το λιμάνι του mothersblog. Έτοιμοι; Σαλπάρουμε!

Στάση πρώτη και θαλασσινή μιας και μιλάμε για τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Τριάντα Οργιές κάτω από τη θάλασσα».

nauagio

Τα προγράμματα οργανώνονται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο-οι Θησαυροί- ο Μηχανισμός» που πήρε παράταση μέχρι τις 31/8. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν την περσινή χρονιά επαναλαμβάνονται και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο και θα διαρκέσουν ως τις 9 Αυγούστου προσφέροντας στα παιδιά 9-14 ετών μια ευχάριστη αλλά και δημιουργική απασχόληση «στο βυθό της θάλασσας». Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη ρωμαϊκή κοινωνία, το θαλάσσιο εμπόριο της εποχής, την ενάλια αρχαιολογία και τον περίφημο μηχανισμό του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η τεχνολογία - ακόμα και της αρχαιότητας – τα συναρπάζει. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 32 προγράμματα με μέγιστο αριθμό συμμετοχών 20 παιδιά ανά πρόγραμμα.

ΥΓ: Όταν πάτε τα παιδιά σας μην παραλείψετε να επισκεφτείτε κι εσείς την έκθεση. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο!

Πληροφορίες:

Ημέρες: Τρίτη – Παρασκευή
Ώρα: 11 π.μ.-1 μ.μ.
Χώρος: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Διεύθυνση: Τοσίτσα 1, Αθήνα
Υπεύθυνη προγραμμάτων: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος
Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2132144813-4 και 2132144837

Δεύτερη στάση είναι οι βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα μέσα από την καλοκαιρινή εκστρατεία του Future Library.

colours

To Future Library ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να μεταμορφώσει τις ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης. Η φετινή καλοκαιρινή του εκστρατεία καλεί τα παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και όσους θέλουν να γίνουν πάλι παιδιά να ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης και να γνωρίσουν το διάβασμα με έναν άκρως ψυχαγωγικό τρόπο μέσα από παιχνίδια και εργαστήρια. Κι όλα αυτά μέσα από το χρώμα αφού - σύμφωνα με το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας- ««Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος»! Ακόμα κάθεστε;
Πληροφορίες:
Διάρκεια: 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου
Χώρος: 103 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα
Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στην αντίστοιχη βιβλιοθήκη
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλες τις βιβλιοθήκες στο http://summer.futurelibrary.gr/

Τρίτη στάση για σήμερα το μοναδικό Μουσείο της Ακρόπολης και τα οικογενειακά παιχνίδια που προτείνει.

mouseio1

Υπάρχει τρόπος να κάνετε την επίσκεψη των παιδιών στο μουσείο πιο ενδιαφέρουσα, πιο ευχάριστη αλλά και πιο δημιουργική. Αρκεί να παραλάβετε το δανειστικό σακίδιο με το οικογενειακό παιχνίδι της επιλογής σας από το Γραφείο Πληροφοριών τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου (τηρείται σειρά προτεραιότητας).
Τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια τα αρχαϊκά χρώματα αλλά και τη θεά Αθηνά με τα σύμβολα της μέσα από τρία διαφορετικά παιχνίδια αναγνώρισης της μέσα στους χώρους του Μουσείου.
Το παιχνίδι όμως δε σταματάει εδώ! Η δράση συνεχίζεται και στο σπίτι μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο»:

http://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/

Τι πιο ωραίο για τα παιδιά από το να μαθαίνουν παίζοντας;

Πληροφορίες:

Χώρος: Μουσείο Ακρόπολης
Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109000900
Ώρες λειτουργίας:
1 Απριλίου- 31 Οκτωβρίου:
Τρίτη ως Κυριακή: 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.
Παρασκευή: 8:00 π.μ. – 10:00 μ.μ.
Δευτέρα: Κλειστό
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Δωρεάν είσοδος για νέους ηλικίας έως 18 ετών, των εντός της ΕΕ χωρών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για την επιβεβαίωση της ηλικίας

Αυτή τη βδομάδα τελειώνουμε το ταξίδι μας με την κριτική του εξαιρετικού βιβλίου «Το βιβλίο όλων των πραγμάτων» του Χις Κέγερ που μια δεκαετία μετά την έκδοσή του στα ολλανδικά, μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Polaris.

tovivlio

Είναι η ιστορία του Θωμά Κλόπερ, ενός 9χρονου αγοριού που μεγαλώνει στη μεταπολεμική Ολλανδία. Ο μικρός ξέρει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει: ευτυχισμένος. Κι έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί κάτι τέτοιο μιας και για τον ίδιο δεν είναι αυτονόητο. Eίναι ένα παιδί που ζει το φόβο και τη βία μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Ο απόλυτος, θρησκόληπτος πατέρας δέρνει τον ίδιο και τη μητέρα του. Ο Θωμάς, θύμα αυτού του δειλού και βίαιου πατέρα, για να πετύχει το σκοπό του, καταγράφει τα όσα ζει και φαντάζεται σε ένα είδος ημερολογίου το οποίο ονομάζει «Βιβλίο όλων των πραγμάτων». Έχει την ικανότητα να βλέπει πράγματα που δε μπορεί να δει κανείς άλλος και τον τρόπο να αποδέχεται ανθρώπους διαφορετικούς, όπως την ηρωική κυρία Βαν Άμερς που όλοι θεωρούν μάγισσα ή τη Λίζα με το τεχνητό πόδι. Έτσι γίνεται φίλος με αυτούς που είναι στο περιθώριο και που οι άλλοι τους φοβούνται ή τους αποφεύγουν. Θα ανακαλύψει τελικά ο Θωμάς πού βρίσκεται η πραγματική ευτυχία?

Ο Ολλανδός Χις Κέγερ είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Το 2012 βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του με το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν, το μεγαλύτερο διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας. Δεν ωραιοποιεί τις συμπεριφορές των χαρακτήρων του ούτε παρουσιάζει έναν κόσμο ιδανικά πλασμένο επειδή απευθύνεται σε παιδιά. Έχει την ικανότητα να θίγει σοβαρά κοινωνικά και θρησκευτικά θέματα στα βιβλία του με ζεστασιά, χιούμορ και μπόλικη φαντασία, κι αυτό τα κάνει προσιτά στα παιδιά και τους κινεί το ενδιαφέρον. Κύριο μήνυμα των βιβλίων του είναι η ανεκτικότητα και η αλληλοκατανόηση. Όλα τα παραπάνω τα συναντάμε και στο «Βιβλίο όλων των πραγμάτων».

Είναι ένα βιβλίο που καταδικάζει τη βία, τον αυταρχισμό, την καταπίεση, το φόβο και τη μισαλλοδοξία. Αν και τα θέματα που θίγει είναι δύσκολα, προσεγγίζονται με τρυφερότητα, ειλικρίνεια, αθωότητα, χιούμορ και αστείρευτη φαντασία. Ο Κέγερ αντιμετωπίζει τα παιδιά με σοβαρότητα, ως νοήμονα όντα που αντιλαμβάνονται τα πάντα, πολλές φορές περισσότερα από αυτά που λένε ή δείχνουν. Δε φλυαρεί, είναι ακριβής στο λόγο αλλά και πολύ ειλικρινής, τόσο απέναντι στους ήρωες του όσο και απέναντι στους αναγνώστες του. Μέσα από την ιστορία του Θωμά υμνεί την πραγματική αγάπη, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη δύναμη που ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του ακόμα κι αν δεν το ξέρει. Είναι πολύ ωραίο να είναι κάποιος ευτυχισμένος χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες και καταστάσεις που τον πονάνε. Αλλά η ζωή έχει και δυσκολίες. Και είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος πως ακόμα και μέσα από αυτές μπορεί να γίνει ευτυχισμένος. Αρκεί να καταφέρει να κάνει πέρα, με τη βοήθεια αυτών που τον αγαπούν, όλα εκείνα που τον φοβίζουν. Γιατί η πραγματική ευτυχία αρχίζει εκεί που τελειώνει ο φόβος.

*Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού τα οποία είναι εξοικειωμένα με το διάβασμα και είναι έτοιμα να έρθουν σε επαφή με πιο δύσκολα θέματα, αλλά και σε παιδιά του Γυμνασίου.

Το βιβλίο όλων των πραγμάτων
Χις Κέγερ
Μετφρ. Ινώ βαν Ντάικ-Μπαλτά
Εκδόσεις Polaris, 2013
Τιμή: € 8,80, σελ. 141

Και κάπου εδώ το καράβι έφτασε στον προορισμό του. Εύχομαι να περάσατε όμορφα! Θα χαρώ να σας ξαναδώ και στο επόμενο ταξίδι!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved