Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Τα παιδιά έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολύ όμορφα και δημιουργικά πράγματα, για να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Σήμερα θα ξεκινήσω με το βιβλίο «Μάγισσες γόμες» του Βασίλη Κουτσιαρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

----------------14158 3

Ο Βασίλης Κουτσιαρής, μέσα από την ιστορία της Νικολέτας, θίγει ένα θέμα που συναντάται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών, το θέμα της κλοπής. Τα παιδιά διαβάζοντάς τη, θα ταυτιστούν με κάποιον από τους χαρακτήρες, γιατί, είτε τα ίδια μπορεί να έχουν πάρει κρυφά κάτι που δεν τους ανήκει είτε κάποιο παιδί μπορεί να έχει πάρει κάτι δικό τους. Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου είναι πολύ ξεχωριστή-προσωπικά μου θύμισε ιαπωνικά manga-και θα κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον των παιδιών. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα τέτοιο θέμα κινδυνεύει να γίνει διδακτικό, κάνοντας «μάθημα» στα παιδιά, καταδικάζοντας τις «κακές» συμπεριφορές και υποδεικνύοντας τις «καλές». Διαβάζοντας το, διαπίστωσα πως ο συγγραφέας δεν έπεσε σε αυτή την παγίδα. Μιλάει στα παιδιά για την κλοπή με έναν τρόπο απλό και κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα ευρηματικό και ποτισμένο με μπόλικη μαγεία. Τα βάζει στη διαδικασία, μέσα από τη συζήτηση και με τους μεγάλους, να σκεφτούν και να καταλάβουν, κι αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Τονίζει, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο που οφείλουν να παίξουν οι γονείς και οι δάσκαλοι των παιδιών στη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης. Μια στάση απόλυτη και τιμωρητική, αντί να βοηθάει, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και μην ψάχνετε να βρείτε φταίχτες. Αφού για όλα φταίνε αυτές...οι μάγισσες γόμες!

«Μάγισσες γόμες»
Κείμενο: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις Μίνωας, 2015
€ 12, σελ. 32
Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Θα συνεχίσω τώρα με το βιβλίο «Ο φίλος μου ο ύπνος» της Ράνιας Μπουμπουρή, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

------------------05e1b742-0f07-41d7-9e01-5dffb44fe493 1 3

Ο ύπνος είναι ένα μείζον θέμα που απασχολεί -και ταλαιπωρεί- όλους τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά αλλά και τα ίδια, μιας και πολλές φορές δυσκολεύονται να κοιμηθούν ήρεμα αλλά και να αποκτήσουν τακτικές ώρες ύπνου. Το βιβλίο αυτό έρχεται να συμφιλιώσει τα παιδιά με τον ύπνο. Με όπλα του την ομοιοκαταληξία, το χιούμορ, την τρυφερότητα και την υπέροχη εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, τα εξοικειώνει με την ιδέα του και τα κάνει να συνειδητοποιήσουν πως ο ύπνος είναι απαραίτητη και καθημερινή συνήθεια όχι μόνο για όλους τους ανθρώπους αλλά και για όλα τα ζωντανά πλάσματα σε αυτό τον κόσμο. Είναι ιδανικό για να το διαβάζετε στα παιδιά σας πριν κοιμηθούν! Έτσι ο ύπνος θα έρχεται ευκολότερα και τα όνειρα θα είναι πιο όμορφα...

«Ο φίλος μου ο ύπνος»
Κείμενο: Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015
€ 6.60, σελ. 40
Για παιδιά 2-4 χρονών

Θα σας πάω τώρα στο δωρεάν εργαστήρι «Φωλιές για ιστορίες» για παιδιά 2-5 ετών, στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

-----------------------κέντρο-επισκεπτών-του-κπισν.-snfcc-visitors-center-2 3

«Με διάφορα υλικά, φτιάχνουμε μικρές φωλιές ζώων, μέσα στη γη, κάτω από τη θάλασσα, πάνω στα δέντρα, μπαίνουμε μέσα με τα παιδιά μας, μεταμορφωνόμαστε σε αλεπούδες, αρκούδες, λυκάκια, κουκουβάγιες, ιππόκαμπους.»
Είναι μια ευκαιρία, όσοι γονείς έχετε παιδιά ηλικίας 2-5 χρονών, να έρθετε στο ΚΕ για να φτιάξετε μαζί τους μια φωλιά με υλικά που θα σας διαθέσουν εκεί ή που θα φέρετε από το σπίτι, και κατόπιν να τρυπώσετε μέσα και να διαβάσετε ιστορίες! Τι πιο όμορφο από μια κυριακάτικη δημιουργική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια;

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ειρήνη Βοκοτοπούλου
Χαρά Μαραντίδου
Φώτης Σαγώνας
Φώτης Φλεβοτόμος
15.03.2015
Ώρα: 12.00
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη αλλά απαιτεί προεγγραφή.
Τηλ: 210 8778396/8
Email: visitorscenter@snfcc.org.
Κέντρο Επισκεπτών – Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα
Δωρεάν μεταφορά του κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών με shuttle bus, που ξεκινά από το σταθμό Συγγρού – Φιξ επί της οδού Καλλιρρόης και καταλήγει στην οδό Ευριπίδου (αρχή Εσπλανάδας), και αντίστροφα. Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης.

Για το τέλος άφησα ένα μελωδικό ταξίδι με το όνομα «Η πόλη του ήχου» στον Ιανό, για παιδιά 5-8 ετών, με ελεύθερη είσοδο!

-----------------------musicarte act 3

Η μουσική ανταμώνει με τη φαντασία και πιασμένες από το χέρι ταξιδεύουν τα όνειρα των παιδιών! Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρωινό με κλασσική μουσική Pachelbel, Haendel, Mozart, Holst... μια μουσική που μεταμορφώνεται σε χορό και παιχνίδι! Θα εξοικειωθούν μαζί της παίζοντας, διασκεδάζοντας, χορεύοντας και επιστρατεύοντας τη φαντασία τους! Ακόμα να ανεβείτε; Το ταξίδι ξεκινά!
14/3, 10:00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Κατερίνα Παπαδάκου, 211 800 1160
Παιδικός Ιανός
Σταδίου 24

Αυτό ήταν για σήμερα! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα. Να περάσετε όσο πιο πολύ χρόνο μπορείτε με τα παιδιά σας!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved