Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Έρχεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και οι επιλογές για τα παιδιά είναι πολλές και ενδιαφέρουσες!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με το βιβλίο «Είναι κάτι που μένει» του Βασίλη Κουτσιαρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρρησία και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

----------------------Είναι-κάτι-που-μένει-εξώφυλλο-300x291 3

Ένα κομμάτι πανί κάνει την εμφάνισή του σε μια παραλία. Ο αέρας, η βροχή και η άμμος γίνονται οι καλύτεροί του φίλοι. Μια μέρα ένα μικρό κορίτσι το αρπάζει και το παίρνει μακριά. Μια ραπτομηχανή, ένα ψαλίδι, μια βελόνα και κλωστή το μεταμορφώνουν σε μια πάνινη κούκλα. Πολλοί θα την διεκδικήσουν. Η Μαρίνα που την έφτιαξε. Η Ζωή που την αγάπησε. Οι φίλοι που την έχασαν ξαφνικά...

Πρόκειται για μια ιστορία πολύ πρωτότυπη και τρυφερή, που έχει στις αποσκευές της το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου 2014, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου είναι μαγική, αναδεικνύει την ιστορία, βάζει τα παιδιά μέσα σε αυτήν και τονίζει την εκφραστικότητα και τα συναισθήματα των προσώπων. Τα παιδιά θα ταυτιστούν με την ιστορία, μιας και όλα αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιχνίδια τους. Τους μιλάει για την αγάπη, τη φιλία, το μοίρασμα, την ελευθερία, το αίσθημα της ιδιοκτησίας. Θα καταλάβουν πως όταν αγαπάμε κάποιον πραγματικά, δεν τον καταπιέζουμε ούτε τον περιορίζουμε. Τον αφήνουμε ελεύθερο να κάνει αυτό που νιώθει και επιλέγει, κι έτσι, αν είναι να βρίσκεται κοντά μας, θα είναι αποτέλεσμα προσωπικής απόφασης και επιθυμίας. Αληθινή αγάπη σημαίνει ελευθερία επιλογών και σεβασμό της επιθυμίας του άλλου, κανείς δεν είναι «κτήμα» κανενός. Η αληθινή αγάπη είναι ανιδιοτελής και η μόνη που μένει τελικά. Είχε καιρό να με συγκινήσει τόσο ένα παιδικό βιβλίο. Κι αυτό γιατί, τα θέματα που θίγει απασχολούν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Νομίζω πως εκτός από τα παιδιά, θα κερδίσει κι εσάς τους μεγάλους!

«Είναι κάτι που μένει»
Κείμενο: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Παρρησία, 2013
€ 9.01, σελ. 40

Τώρα θα σας πάω σε δύο άλλα βιβλία για πολύ μικρά παιδάκια: «Βρες με! Ώρα για ύπνο» και «Το μικρό μαϊμουδάκι ηρεμεί», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

--------------------remote.jpg 3

Το «Βρες με! Ώρα για ύπνο» είναι ένα βιβλίο με τρισδιάστατες εικόνες για βρέφη από 0 έως 2 χρονών. Η εικονογράφηση του δεν αποτελείται από ζωγραφιές αλλά από φωτογραφίες πραγματικών αντικειμένων και παιχνιδιών, σε απαλά χρώματα, που ηρεμούν το παιδί.

Είναι η ώρα για ύπνο και το λαγουδάκι ψάχνει τους φίλους του που έχουν κρυφτεί. Πού να είναι άραγε το αρκουδάκι, η κυρία ελεφαντίνα, η κουκουβάγια και το κοτοπουλάκι? Το παιδί θα ανοίξει τις τρισδιάστατες εικόνες για να βρει τα νυσταγμένα ζωάκια που κρύβονται πίσω από κάθε σελίδα! Αφού τα βρει, μπορεί να κοιμηθεί στο κρεβατάκι του όπως αυτά. Είναι ένα βιβλίο ιδανικό για να το διαβάζετε στα μωρά σας πριν κοιμηθούν και για να αρχίσουν και τα ίδια να εξοικειώνονται με τα βιβλία και να παίζουν με τις εικόνες.

«Βρες με! «Ώρα για ύπνο»
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015
€ 9.90, σελ. 10
Ηλικία: 0+

Εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά

«Το μικρό μαϊμουδάκι ηρεμεί» είναι ένα βιβλίο που εξοικειώνει τα παιδιά με κάποιες συμπεριφορές που έχουν ως στόχο την ηρεμία-βλέποντας το μαϊμουδάκι εν προκειμένω-, τα βοηθάει να αναπτύξουν τη δεξιότητα της ομιλίας και την ικανότητα αναγνώρισης των ζώων (μιας και στην ίδια σειρά κυκλοφορούν βιβλία και με άλλα ζώα). Η πολύ ζωντανή, πολύχρωμη και παραστατική εικονογράφηση από τον Όριολ Βιδάλ, θα τραβήξει την προσοχή των παιδιών και θα τα κάνει να ταυτιστούν με το μαϊμουδάκι. Είναι ένα όμορφο και φιλικό προς τα μικρά παιδιά βιβλίο, που μπορείτε να το διαβάσετε μαζί τους και να τα βοηθήσετε να μάθουν να εκτονώνουν το θυμό και τη στεναχώρια τους.

-------------------------remote.jpg 3

«Το μικρό μαϊμουδάκι ηρεμεί»
Κείμενο: Μάικλ Νταλ
Εικονογράφηση: Όριολ Βιδάλ
Μετάφραση: Δομινίκη Σάνδη
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015
€ 8.80, σελ. 20
Ηλικία: 2+

Σειρά έχει τώρα η επιτυχημένη παράσταση «Τριγωνοψαρούλη μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ...αχινό» στο θέατρο Eliart.

--------------------10334327 982352021791777 6169843856359754732 n 3

Η Θεατρική Ομάδα «Λωτοφάγοι» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τη θεατρική περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη με τίτλο «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ ...αχινό!», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Ο Αχινός, που δεν είναι παρά μεταμορφωμένος ο άνθρωπος «Άρης Ψαροφαγάκης», θέλει να διαλύσει τον βυθό σκορπώντας το μίσος. Μαθαίνει σε όλα τα ψάρια ψαρόσφαιρο (το ποδόσφαιρο που παίζουν στο βυθό). Ακόμη και ο Τριγωνοψαρούλης ενθουσιάζεται και τον εμπιστεύεται. Όμως ο αχινός του ζητά να διώξει όσα ψάρια δεν είναι "κανονικά". Έτσι δήθεν θα παίζουν καλύτερα..

Είναι μια παράσταση που, μέσα από μια θαλασσινή ιστορία, μιλά στα παιδιά με πολύ ζωντανό τρόπο για το πώς δημιουργούνται οι προκαταλήψεις και καταδικάζει το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Μία κοινωνία ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας είναι μια κοινωνία ευτυχισμένη. Αν ήμασταν όλοι ίδιοι δε θα είχε κανένα νόημα...

Οι δύο ηθοποιοί της παράστασης, Νάντια Συρίου και Ευθύμης Γεωργόπουλος δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ερμηνεύοντας τους ρόλους με αστείρευτο κέφι και ζωντάνια επί σκηνής. Το γεγονός ότι η παράσταση είναι διαδραστική και τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή κατά τη διάρκεια της και γνωρίζονται με τους ηθοποιούς αλλά και μεταξύ τους, και συμμετέχουν στα δρώμενα είναι ένα από τα μεγάλα συν της παράστασης. Τη μέρα που παρακολούθησα την παράσταση τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και ήταν ενθουσιασμένα! Είναι μια παράσταση άκρως διασκεδαστική και συμμετοχική που νομίζω προσφέρεται για παιδιά προσχολικής ηλικίας! Σπεύστε γιατί αυτό το Σαββατοκύριακο τελειώνει! Στη συνέχεια και μέχρι το Πάσχα θα παίζεται στο Golden Hall κάθε Παρασκευή!

Σκηνοθεσία: Αθηνά Αρσένη
Συγγραφή Κειμένου: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Παίζουν: Νάντια Συρίου, Ευθύμης Γεωργόπουλος
Ανδριάνα Παρασκευά (στο Golden Hall)
Σκηνικά: Μαίρη Ρουκουνάκη
Ρούχα: Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Νίτσου
Κούκλες: Φιλική παραχώρηση Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης
Καπέλα: Μάριος Καραβασίλης
Video Trailer: Γιάννης Αρσένης
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας: Ηλιάς Γεραφέντη
Θέατρο Eliart
Κωνσταντινουπόλεως 127, Στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 210 34 77 677
Κυριακή, 12:00
Είσοδος € 7
Golden Hall
37 A Κηφισίας, Μαρούσι
210 6803450
Κάθε Παρασκευή

Για το τέλος άφησα τις δωρεάν εκδηλώσεις εορτασμού του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς στο περίφημο Atelier Σπύρου Βασιλείου.

----------------------unnamed 3

Στην τελική ευθεία για τα Κούλουμα, τα παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος στο εικαστικό εργαστήρι της Κυριακής 22/2 και όλοι οικογενειακώς να γιορτάσετε την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακά εδέσματα και rock'n'roll μουσική στο καθιερωμένο γλέντι στου μπάρμπα-Σπύρου, σημείο αναφοράς στην Αθήνα επί πολλά χρόνια. Επίσης ως τη 1 Μαρτίου 2015 μπορείτε να απολαύσετε την έκθεση που φιλοξενείται εκεί με έργα του Σπύρου Βασιλείου σχετικά με τις Απόκριες και την Καθαρή Δευτέρα, μαζί με έργα παιδικής Τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Καλά Κούλουμα!
Atelier Σπύρου Βασιλείου, Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη
2109231502
Είσοδος ελεύθερη

Αυτό ήταν για σήμερα! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα. Να περάσετε πολύ όμορφα το τριήμερο!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved