Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Καλώς σας βρήκα. Τα παιδιά έχουν πολλά όμορφα πράγματα να ανακαλύψουν, να δουν και να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, που αυτή την εβδομάδα λόγω εκλογών θα είναι περισσότερος!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με ένα από τα πιο πρωτότυπα βιβλία που έχουν πέσει στα χέρια μου, το «Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και...» των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Μυρτούς Δεληβοριά από τις εκδόσεις Ίκαρος.

---878

Οι δημιουργοί του επιστράτευσαν τη φαντασία και την ευρηματικότητα τους στοχεύοντας στη φαντασία και την επιθυμία για εξερεύνηση των παιδιών. Το βιβλίο αποτελείται από τρεις σειρές διαδοχικές καρτέλες, τις οποίες τα παιδιά γυρίζουν φτιάχνοντας απίθανους και αμέτρητους συνδυασμούς επαγγελμάτων που μπορούν να κάνουν όταν μεγαλώσουν. Πρόκειται για επαγγέλματα από κόσμους φανταστικούς που ξεφεύγουν κατά πολύ από τα τρέχοντα επαγγέλματα, με τα οποία γαλουχούνται τα παιδιά από μικρά και είναι αυτά που βλέπουν στην καθημερινότητα τους. Τα παιδιά θα μπουν σε μια διασκεδαστική διαδικασία γι'αυτά, παιχνιδιού, πειραματισμού και ανακάλυψης. Βρίσκω εξαιρετικό ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται στα παιδιά η αίσθηση πως όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών και πως μπορούν να κάνουν ακόμα και πράγματα που φαίνονται αδύνατα αρκεί να τα θέλουν και να τα κυνηγήσουν. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να φαντάζονται όπως θέλουν το μέλλον τους, χωρίς περιορισμούς και κυρίως χωρίς επιλογές που πολλές φορές τους υπαγορεύονται από άλλους ήδη από μικρή ηλικία. Κι αυτό είναι ανυπολόγιστης σημασίας.

«Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και...»
Κείμενο: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
€ 16.50, σελ. 66
Από 5 ετών

Τώρα θα σας πάω σε ένα ακόμα ξεχωριστό βιβλίο από τις εκδόσεις Ίκαρος: «Η θαυμαστή καμήλα» του πολυαγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά.

-78-7

Ο Αχμέτ Χαμαμέτ, ο μοναχικός βεδουίνος, έχει μια καμήλα που τον συνοδεύει ακούραστη σε όλα του τα ταξίδια. Είναι η παρηγοριά, η ελπίδα και η μοναδική παρέα του. Έτσι, όταν αυτή τού εκμυστηρεύεται το όνειρό της να γίνει ανάλαφρη και κομψή σαν ελαφίνα και του ζητάει να την απαλλάξει από την καμπούρα της, ο βεδουίνος θα κάνει τα πάντα για να εκπληρώσει το όνειρο της...

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει μια μαγική ικανότητα να μιλάει στα παιδιά για πολύ καίρια θέματα με τον πιο ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο, χωρίς να γίνεται ούτε στιγμή διδακτικός. Αυτό κάνει και σε αυτό το βιβλίο κόμικς με την καθοριστική συμβολή του Νίκου Κούτση στην εικονογράφηση. Τα παιδιά αρχικά θα εντυπωσιαστούν από την πολύ παραστατική και ζωντανή εικονογράφηση με τα ζωηρά χρώματα. Θα τα βοηθήσει να εξοικειωθούν με τη μορφή και την αισθητική των κόμικς και θα τους δώσει την αίσθηση ότι ακολουθούν κι αυτά τον βεδουίνο και την καμήλα σε αυτό το ταξίδι. Στο διαδραστικό δεύτερο μέρος του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν, να παίξουν και να μάθουν όλα όσα δεν ξέρουν για τις καμήλες! Μέσα από τη γεμάτη χιούμορ αλλά και τραγικότητα ιστορία, και μέσα από συζήτηση μαζί σας, θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν ότι η ματαιοδοξία αλλά και η επέμβαση στην ίδια τη φύση -κόντρα σε όσα αυτή ορίζει- έχουν κόστος και τραγικές συνέπειες. Ακόμα, θα καταλάβουν πως κάποιες φορές, ικανοποιώντας απερίσκεπτα μια επιθυμία κάποιου που αγαπάμε, προκειμένου να του δώσουμε χαρά, μπορεί εν τέλει να κάνουμε κακό στον ίδιο αλλά και στον εαυτό μας.

«Η θαυμαστή καμήλα»
Κείμενο: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Νίκος Κούτσης
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
€ 16.90, σελ. 80
Από 8 ετών

Σειρά έχει τώρα το ψυχαγωγικό πρόγραμμα με σύνθημα «Τα παιδιά ψηφίζουν Ελληνικό Κόσμο» στις 26/01, που τα παιδιά δε θα έχουν σχολείο λόγω εκλογών.

-8-789

Ο Ελληνικός Κόσμος προσκαλεί τα παιδιά να περάσουν μια δημιουργική αλλά και ιδιαίτερα ψυχαγωγική μέρα, γεμάτη με παιχνίδια και αξέχαστες εμπειρίες! Θα περιηγηθούν στην έκθεση «Toy Stories. Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών» και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες θα ανακαλύψουν πώς πήρε το όνομά του το teddy bear, τι σχέση έχει ο Τιτανικός με την κατασκευή παιχνιδιών, πότε η Barbie ερωτεύτηκε τον Ken, πότε τα στρατιωτάκια από μολυβένια έγιναν πλαστικά και πολλά ακόμα. Στη συνέχεια, σειρά έχει η έκθεση «Διαδρομές στην Αθήνα», που θα τα βοηθήσει να απαντήσουν από πού πήρε το όνομά της η πλατεία Ομονοίας ή τι σχέση είχε ο Παρθενώνας με την Παναγία την Αθηνιώτισσα αλλά και να μάθουν ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα! Στο τέλος θα παρακολουθήσουν στο Θόλο την ψηφιακή προβολή «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά». Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να περάσουν μία όμορφη μέρα με συνομηλίκους τους, διασκεδάζοντας και ανακαλύπτοντας καινούρια πράγματα!

Πειραιώς 254, Ταύρος
(δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Τηλ: 212 254 0000
Για παιδιά από 5 έως 12 ετών ΧΩΡΙΣ τους γονείς τους!
Ωράριο: 08:00-14:30
Ημερήσιο κόστος συμμετοχής: 25€, περιλαμβάνεται δεκατιανό γεύμα (τοστ & χυμός)

Για το τέλος άφησα το πολύ πρωτότυπο εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης «Γύρω-γύρω όλοι...στις Κυκλάδες» για παιδιά 4-5 χρονών στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

-876687

Τον Ιανουάριο το εργαστήριο κάνει στάση στην πανέμορφη Τήνο. Πρόκειται για ένα νησί όπου το τοπίο σμιλεύτηκε πολύ, είτε από τον άνθρωπο είτε από τη φύση και η γλυπτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του. Τα παιδιά μέσα από αυτό το εργαστήριο θα περιδιαβούν τους δρόμους του νησιού, θα θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και το ιδιόμορφο τοπίο της και θα ακούσουν τις ιστορίες και τα παραμύθια της!

Στη συνέχεια θα πάρουν στα χέρια τους λογιών-λογιών χαρτιά (άσπρα και χρωματιστά, οντουλέ, εφημερίδες, αλουμινόχαρτα και άλλα) για να παίξουν με τους όγκους και τα σχήματα και να φτιάξουν τους δικούς τους πρωτότυπους περιστεριώνες! Τι σχήμα θα έχει το σπίτι τους; Μπορεί να είναι στρογγυλό; Θα έχει σκεπή; Πώς θα είναι η πόρτα που θα μπαίνουν τα περιστέρια; Θα το στολίσουν όπως οι τεχνίτες στην Τήνο?
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να εξοικειωθούν τα μικρά παιδιά με την παράδοση και τον πολιτισμό των Κυκλάδων, να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους αλλά και να εξασκήσουν τις δεξιότητες, τις κλίσεις και την κοινωνικότητα τους. Τι λέτε, σαλπάρουμε?

Νεοφύτου Δούκα 4
Ημέρες: 24/01&31/01
Ώρα: 11:00-12:30
Συμμετοχή: €10
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7
Κρατήσεις: 210 7294220
Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα

Αυτό ήταν για σήμερα! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα. Ως τότε να περάσετε πολύ όμορφα με ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved