Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Καλώς σας βρήκα. Καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία και ό,τι πιο πολύ ο καθένας επιθυμεί. Μπορεί τα σχολεία να ξεκίνησαν ξανά αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν όμορφα πράγματα να κάνουν στον -πιο περιορισμένο πια- ελεύθερο χρόνο τους.

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με την πολύ ξεχωριστή μουσική παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος... στο δάσος με τα σαξόφωνα» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, την οποία είδα πριν λίγο καιρό και σας προτείνω!

10438582 811002502280026 6190515880768515380 n 3

Πρόκειται για το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Sergei Prokovief που, ενώ γενικά στις διαφορετικές εκδοχές ανά τον κόσμο έχουμε συνηθίσει να εκτελείται από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, εδώ πρωτοπαρουσιάζεται σε μεταγραφή για κουαρτέτο σαξοφώνων! Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία έχει κάνει η ταλαντούχα Μαριέττα Σπηλιοπούλου, η οποία και αφηγείται το παραμύθι στα παιδιά επί σκηνής, χρησιμοποιώντας στοιχεία τσίρκου και κουκλοθεάτρου και αναλαμβάνοντας το δύσκολο εγχείρημα να ζωντανέψει η ίδια όλους τους ρόλους, χωρίς την παρουσία άλλων ηθοποιών. Το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. που τη συνοδεύει αποτελείται από τρομερά ταλαντούχους μουσικούς και το αποτέλεσμα είναι μαγικό, προσωπικά δεν περίμενα να με ταξιδέψουν τόσο τέσσερα σαξόφωνα.

O πολύ πρωτότυπος αυτός τρόπος ανεβάσματος του κλασσικού παραμυθιού μόνο πετυχημένος μπορεί να θεωρηθεί αφού καταφέρνει να κρατήσει επί μία ώρα το ενδιαφέρον ακόμα και παιδιών πολύ μικρής ηλικίας και να τα παρασύρει στη μαγεία της μουσικής. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της παράστασης, να εξοικειωθούν τα παιδιά με την κλασσική μουσική και να την αγαπήσουν μέσα από το παραμύθι. Επίσης το γεγονός ότι δε βλέπουν τους ήρωες του παραμυθιού πάνω στη σκηνή αλλά καλούνται να τους φανταστούν μέσω της αφήγησης, δίνει στο κάθε παιδί την ευκαιρία να πλάσει τους ήρωες στο μυαλό του όπως τους θέλει αυτό, αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη. Είναι όμορφο-και ζητούμενο- μέσα από την τέχνη τα παιδιά να μην «καθοδηγούνται» αλλά να έχουν την ελευθερία να εισπράττουν αυτό που μπορούν και έχουν ανάγκη. Κι αυτή είναι μια παράσταση που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Σκηνικά - Φωτισμοί - Ενδυματολογική επιμέλεια: Μιχάλης Αγγελίδης
Μουσική επιμέλεια: Guido De Flaviis
Με το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. saxophone quartet: Guido De Flaviis (soprano sax), Διονύσης Ρούσσος (alto sax), Ilias Samsonov (tenor sax), Sam Marlieri (baritone sax)
Αφήγηση: Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
T: 210 9212900
Γενική είσοδος: € 10
Ειδική προσφορά στο viva.gr: € 15 δύο εισιτήρια (γονέας και παιδί)

Θα συνεχίσω με μια επίσης εξαιρετική παράσταση: «Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά στο θέατρο Δημήτρης Χορν, την οποία σας συστήνω ανεπιφύλακτα.

6 3

Πρόκειται για το διεθνές μπεστ σέλερ του αγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνική προσαρμογή Βένιας Σταματιάδη (με τη συνεργασία του ίδιου του συγγραφέα) και σκηνοθεσία της νεοσύστατης άκρως ταλαντούχας ομάδας ΙΔΕΑ αποτελούμενης από τους Kώστα Γάκη, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνο Μπιμπή.
Ο εμπνευσμένος τρόπος που επέλεξαν να σκηνοθετήσουν το έργο-ως μια μουσική παράσταση- αναδεικνύει τόσο το σπαρταριστό του χιούμορ όσο και τις ευαισθησίες του και, παρόλη τη μεγάλη διάρκεια του, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών από την αρχή μέχρι το τέλος (από προσωπική μου εμπειρία και των μεγάλων...).

Έστησαν μια παράσταση με νεύρο και ρυθμό, εξαιρετική ζωντανή μουσική επί σκηνής-σε πρωτότυπες συνθέσεις του Κ.Γάκη-, πολύ τραγούδι και χορό, στοιχεία μαύρου θεάτρου και θεάτρου σκιών και κυρίως κέφι, πρωτοτυπία και αγάπη για το έργο και πρωτίστως για τα παιδιά. Η ομάδα των δέκα ταλαντούχων ηθοποιών υποστηρίζει ψυχή τε και σώματι το όλο εγχείρημα.

Σε ένα νησί μια μυστική αδελφότητα προληπτικών είναι αποφασισμένη να εξοντώσει όλες τις μαύρες γάτες για να απαλλάξει τον τόπο από τη μάστιγα της γρουσουζιάς. Σχεδόν πετυχαίνει τον σκοπό της. Μία μόνο γάτα απομένει ζωντανή. Μία γάτα που γνωρίζει ένα φοβερό μυστικό. Οι αδίστακτοι και ανελέητοι διώκτες της όμως είναι αποφασισμένοι να τη βρουν, να την παγιδέψουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η τελευταία μαύρη γάτα δεν πάει πίσω! Άλλωστε οι γάτες είναι εφτάψυχες...

Είναι ένα έργο που καταδικάζει τις διακρίσεις, την προκατάληψη, το ρατσισμό, το φασισμό και τη δεισιδαιμονία και δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο σήμερα που η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από όλα αυτά περισσότερο από ποτέ και παρατηρείται άνοδος ακροδεξιών μορφωμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Το πολύ σημαντικό –που χαρακτηρίζει γενικά τα έργα του Τριβιζά- είναι ότι αντιμετωπίζει τα παιδιά πολύ σοβαρά, ως νοήμονα όντα με κρίση και φαντασία. Τους μιλάει για τις ρίζες, τα αίτια και τις συνέπειες του ρατσισμού χωρίς να γίνεται ούτε για μια στιγμή διδακτικός και να τους υπαγορεύει πράξεις και συμπεριφορές.

Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη τη διάρκεια του έργου πολύ εύστοχα δεν αναφέρει τις λέξεις «ρατσισμός» και «προκατάληψη» αυτές καθ'αυτές, άλλωστε για ένα παιδί δε θα είχε νόημα κάτι τέτοιο. Περνάει τα μηνύματα του με τρόπο υπόγειο, μέσα από μια ενδιαφέρουσα, γεμάτη αγωνία και περιπέτεια ιστορία, με χιούμορ, συγκίνηση και ανατροπές, και τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους καταλαβαίνουν αυτό που είναι να καταλάβουν. Το ζητούμενο είναι να περάσουν κάποια πράγματα στα παιδιά ασυνείδητα, ώστε όταν έρθουν σε επαφή στη ζωή τους με αντίστοιχα περιστατικά, να μπορούν να ανατρέξουν σε αυτή την ιστορία, να τους θυμίσει κάτι, να μπορούν να κάνουν τη σύνδεση και κατά συνέπεια να αρχίσουν να διαμορφώνουν και μια αντίστοιχη στάση. Τα παιδιά δε χρειάζονται έτοιμες συνταγές και λύσεις παρά μόνο ερεθίσματα και αυτή η παράσταση τους τα προσφέρει απλόχερα, με τρόπο μαγικό και πολύ ουσιαστικό ταυτόχρονα.

Συντελεστές

Συγγραφεάς: Ευγένιος Τριβιζάς
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Παίζουν: Αρτεμις Γρύμπλα, Αμαλία Καβάλη, Γιώργος Κισσανδράκης, Κλείτος Κωμοδίκης, Φώτης Λαζάρου, Κώστας Μαγκλάρας, Σωτηρία Μαράθου, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Βίκτωρας Πέτσας
Σκηνικά:Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Κώστας Γάκης
Κίνηση:Κική Μπάκα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Θέατρο Δημήτρης Χόρν
Αμερικής 10,Κολωνάκι
Τηλ : 2103612500
Σάββατο 15:00,Κυριακή 11:00&15:00
Γενική είσοδος:
10€ (πλατεία), 9€ (εξώστης)
Διάρκεια: 135 λεπτά (με διάλειμμα)
Αγορά: viva.gr
Για παιδιά από 6 ετών και πάνω

Για το τέλος άφησα την ταινία «Ψυχρά κι Ανάποδα, Τραγουδιστά», την ακόμα πιο τραγουδιστή εκδοχή της ταινίας που αγαπήθηκε όσο λίγες από μικρούς και μεγάλους.

f7 3

Είναι μια ταινία που βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερου Τραγουδιού ) ήρθε πρώτη στο box office των animation films όλων των εποχών και συζητήθηκε όσο λίγες ταινίες κινουμένων σχεδίων τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία της είναι η θέση που κατάφερε να κερδίσει στις καρδιές των παιδιών με το χιούμορ, την ευαισθησία, τους αξιαγάπητους ήρωες και την υπέροχη μουσική της. Όσα παιδιά δεν την έχουν δει, αλλά και όσα θέλουν να την ξαναδούν, ευκαιρία να την απολαύσουν στην ακόμα πιο τραγουδιστή εκδοχή της, να εμπλακούν πιο ενεργά στην ιστορία και να τραγουδήσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια μαζί με τους ήρωες!

Αυτό ήταν για σήμερα! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα. Ως τότε να περάσετε όμορφα και δημιουργικά!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved