Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στην πόλη!

Γεια σας και πάλι! Καλό χειμώνα να έχουμε! Σήμερα θα ξεκινήσω με κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο που έρχεται από το εξωτερικό και άρχισε τα τελευταία χρόνια να γίνεται κι εδώ στην Ελλάδα. Μιλάω για τη συναρπαστική εμπειρία της διανυκτέρευσης σε μουσεία και χώρους εκθέσεων. Το Ίδρυμα Θεοχαράκη προσκαλεί τα παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών σε μια μοναδική νυχτερινή εμπειρία!

Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στην πόλη!
lekka  612
lekka 6 12

Η δράση αυτή έχει σα στόχο τη μύηση και την εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους και τη θεματολογία της έκθεσης με αφορμή το έργο του Καβάφη: "Κ. Π. Καβάφης «Ζωγραφισμένα» 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί". Σπουδαίοι Έλληνες δημιουργοί, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, δημιούργησαν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ποιητικό λόγο του Καβάφη και εμπνευσμένα από αυτόν. Τα παιδιά θα ξεναγηθούν στην έκθεση αυτή, θα συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς και θα δουν πώς είναι να κοιμούνται περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης!

Δώστε τους την ευκαιρία να περάσουν μια μέρα (και μια νύχτα) που θα τους μείνει αξέχαστη!

MuseumSleepover για παιδιά 8-12 ετών
Χώρος : Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Ημέρα: 7&8 Δεκεμβρίου 2013
Ώρα: 18:00 (απόγευμα Σαββάτου) - 10:00 (πρωί Κυριακής)
Κόστος συμμετοχής: 80 € για ένα παιδί συνοδευόμενο από ένα γονέα
(περιλαμβάνονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διανυκτέρευση, δείπνο και πρωινό)
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και να τη στείλετε με email στο kpapaspiliopoulou@theocharakis-foundation.gr ή με fax 210-3611380, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή.
Πληροφορίες : 210-3611206

Τώρα θα σας πάω στο εξαιρετικό πρόγραμμα «Φτιάχνω τέχνη με τα χέρια μου» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όπου τα παιδιά 2-3,5 χρονών, με αφορμή το αγαπημένο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, θα δημιουργήσουν στις αποχρώσεις του κόκκινου και θα γευτούν κόκκινες λιχουδιές!

lekka612

Ζούσε κάποτε ένα κοριτσάκι που φορούσε μια κόκκινη κάπα με μια κόκκινη κουκούλα και όλοι τη φώναζαν Κοκκινοσκουφίτσα...
Σαν τα παλιά κλασσικά παραμύθια έρχεται η φλόγα του κόκκινου να μας ζεστάνει μες στην καρδιά του Χειμώνα.
Το εργαστήριο μας θα κοκκινίσει...και δεν θα είναι από ντροπή!
Θα είναι από κέφι, χαρά και δημιουργικότητα!

Κόκκινα πορτρέτα θα ξεπηδήσουν από παντού και λογιών λογιών πράγματα θα αφήσουν τα κόκκινα ίχνη και τα αποτυπώματα τους.
Γονείς και παιδιά ετοιμαστείτε να παίξετε και να δημιουργήσετε με τις αποχρώσεις του κόκκινου και να γευτείτε κόκκινες λιχουδιές!

Υ.Γ: Μην ξεχάσετε να φορέσετε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθείτε, γιατί σίγουρα θα λερωθείτε!

Τόπος: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4
Ημέρα και ώρα: Κυριακή 8/12, 11.30 – 13.00
Υπεύθυνες εργαστηρίου: Αντωνία Βέλλιου & Δέσποινα Σακελλαρίου
Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ: 210 7294220
Συμμετοχή: €15 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €12 το καθένα)

Σειρά έχουν τώρα οι ανεξάντλητες δράσεις του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας: το εργαστήρι «Παραμυθοκαμώματα της Αγάπης!» και η παράσταση αφήγησης «Μην φοβάσαι»!

lekka 6  12
lekka6612

«Μπορεί η αγάπη να ζει μέσα σε χρυσοστόλιστο κλουβί φυλακισμένη, προστατευμένη και αποστειρωμένη; Τι θα λέγατε να ανοίξουμε την πορτούλα του χρυσοστόλιστου κλουβιού και να δούμε τι θα γίνει;»

Ένα δημιουργικό εργαστήρι που βοηθάει τα παιδιά από 5 μέχρι 12 χρονών να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν το μοναδικό συναίσθημα της αγάπης, μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι. Μέσα από την πολύτιμη δομή του παραμυθιού και στη συνέχεια μέσα από την εικαστική δραστηριότητα που σχετίζεται με το παραμύθι, τα παιδιά θα βοηθηθούν να ανακαλύψουν τη δύναμη και την αξία του συναισθήματος της αγάπης για τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους.

Το εργαστήριο είναι έτσι σχεδιασμένο για να συμμετέχουν μαζί τα παιδιά και οι ενήλικες που τα συνοδεύουν.

Τόπος: Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Διεύθυνση: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου
Ημερομηνίες: Δεκέμβριος 7, 8, 14, 21, 22
Ηλικίες: 5-12 ετών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

Η παράσταση «Μην φοβάσαι» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ακούσουν παραμύθια και μύθους που νικάνε το Φόβο.
Οι παραδοσιακές ιστορίες και τα παραμύθια από πάντα εμπεριείχαν τους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα παιδιά, οι μεγάλοι και οι κοινότητες τον Τρόμο και την Απειλή.

Τα παραμύθια της παράστασης δεν είναι γεμάτα φόβο. Αντίθετα είναι γεμάτα θάρρος, κέφι, χιούμορ, χαρά. Έχουν άφοβα παιδιά και τρομαγμένα ποντίκια, εφευρετικές γριούλες και δειλά λιοντάρια, φρικτούς ληστές και ανθρωποφάγους γίγαντες και κυρίως χαμογελαστούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φόβο. Σας περιμένουν να πάρετε τα παιδιά σας και να πάτε να τα ακούσετε! Γιατί η ζωή είναι πολύ πιο όμορφη όταν δε φοβόμαστε!

Τόπος: Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Διεύθυνση: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου
Ημερομηνίες: Σάββατα 7/12, 18/1, 8/2, 8/3, 5/4 και 10/5
Ηλικίες: 5 έως και 105 χρονών
Ώρα: 5 μ.μ.
Εισιτήριο: 8 ευρώ
Πληροφορίες:210 9218329, 10μ.μ.έως 2μ.μ., καθημερινά εκτός Δευτέρας
Αφηγείται ο Στέλιος Πελασγός

Θα μείνω στο συναίσθημα του φόβου –γιατί είναι κάτι που απασχολεί πολύ, μικρούς και μεγάλους- και θα σας πάω σε ένα βιβλίο που προσωπικά με ενθουσίασε και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για το «Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι» των εκδόσεων Πατάκη από τον ψυχολόγο Ανδρέα Αρματά, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

lekka6 12

«Μαμά, δεν το θέλω που φοβάμαι, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Είναι τόσο ψηλά εκεί πάνω...»

Η Λελέκα βλέπετε, έχει ένα μυστικό: αν και καμηλοπάρδαλη φοβάται το ύψος!
Όμως μια μέρα ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κι άλλα ζώα που φοβούνται:
O καλύτερος της φίλος, ο Γκρίμο το μαϊμουδάκι, φοβάται το σκοτάδι, αλλά εκείνη όχι.
Η Μελίνα η γατούλα φοβάται το νερό, αλλά εκείνη όχι.
Ο Ηλίας ο ελέφαντας φοβάται τα ποντίκια, αλλά εκείνη όχι.
Τελικά, δεν είναι «φοβητσιάρα» η Λελέκα μόνο και μόνο επειδή φοβάται το ύψος-εξάλλου είναι τόσα εκείνα που δε φοβάται! Κι όταν μάλιστα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη δύναμη της σκέψης, τότε...

Είναι μια ιστορία πολύ τρυφερή, ευαίσθητη και γεμάτη χιούμορ που δε γίνεται σε κανένα σημείο διδακτική. Δείχνει στα παιδιά με τον πιο γλυκό τρόπο πως για καθετί που φοβούνται υπάρχουν άλλα τόσα που δε φοβούνται και για καθετί που δεν έχουν καταφέρει ακόμα, υπάρχουν άλλα τόσα που έχουν καταφέρει. Μπορεί κάποια στιγμή να θέλουν να τα παρατήσουν, αλλά υπάρχουν τόσες άλλες στιγμές που έχουν επιμείνει και τα έχουν πάει περίφημα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάνε ούτε τα ίδια τα παιδιά αλλά ούτε και οι γονείς, που έχουν μια τάση να δίνουν έμφαση και να επικεντρώνονται στις δυσκολίες και όχι στα επιτεύγματα των παιδιών.

Είναι επίσης σημαντικό –και αυτό το βιβλίο το πετυχαίνει- να καταλάβουν τα παιδιά πως δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος ατρόμητος, όλοι κάτι φοβούνται. Με τη δύναμη όμως της φαντασίας μπορούν να καταφέρουν πολλά! Φτιάχνοντας με το μυαλό τους την εικόνα του εαυτού τους χωρίς κανένα φόβο, ξέρουν πού θέλουν να φτάσουν και μαθαίνουν να προχωράνε σιγά σιγά προς αυτή την κατεύθυνση. Πατάνε πιο γερά στα πόδια τους, αποδέχονται αυτό που είναι και πιστεύουν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Ο ίδιος μας ο εαυτός και η σκέψη μας είναι τα μεγαλύτερα όπλα για την καταπολέμηση των φόβων. Οι φόβοι δεν εξαφανίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι σημαντικό όμως να μπορεί κάποιος να νιώθει καλά και ασφαλής ακόμα κι αν φοβάται πού και πού...

Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι
Ανδρέας Αρματάς
Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Ασσιρέλλι
Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Τιμή: 9.90€, σελ.32
Ηλικία: Από 4 ετών

Κάπου εδώ θα σας αφήσω για σήμερα! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα! Καλό και δημιουργικό Σαββατοκύριακο να έχετε!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved