Eνα Σαββατοκύριακο γεμάτο πολιτιστικές προτάσεις για εσάς και τα παιδιά σας!

Γεια σας! Θα ξεκινήσω σήμερα από τη Θεσσαλονίκη όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν στο σινεμά σε δωρεάν προβολές μερικά από τα πιο γνωστά παραμύθια των Αδελφών Γκριμ!

Eνα Σαββατοκύριακο γεμάτο πολιτιστικές προτάσεις για εσάς και τα παιδιά σας!

Τα τρία κλασσικά και αγαπημένα παραμύθια «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ραπουνζέλ» και «Ο Βασιλιάς Βάτραχος» μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη από τρεις Γερμανούς δημιουργούς. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ιστορίες δοσμένες με μια πιο σύγχρονη ματιά.

foivipol00

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013
ώρα 18.00
Η Ωραία Κοιμωμένη
Σκηνοθεσία: Oliver Dieckmann
Παίζουν: Lotte Flack, Francois Goeske, Hannelore Elsner, Anna Loos, Martin Feifel Michael Hanemann κ.α.
58 λεπτά, 2009

Το κλασσικό παραμύθι "Η ωραία κοιμωμένη" εξιστορείται εκ νέου στη μεγάλη οθόνη. Καταραμένη από μια κακιά νεράιδα, η Πριγκίπισσα πέφτει στα 15 της χρόνια σε έναν εκατονταετή λήθαργο. Το παλάτι είναι περικυκλωμένο από ένα δάσος με αγκάθια, που εμπόδισαν όλους τους πρίγκιπες που θέλησαν να τη σώσουν. Μέχρι που ο Φιν, ο γενναίος αρχιυπηρέτης, δέχεται την πρόκληση να τη σώσει και θα κάνει τα πάντα για να το καταφέρει...

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013
ώρα 18.00
Ραπουνζέλ
Σκηνοθεσία: Bodo Fürneisen
Παίζουν: Suzanna von Borsody, Luisa Wietzorek, Jaime Ferkic, Boris Aljinovic, Antje Westermann, Rita Feldmeier, Dieter Montag, Piet Klocke κ.α.
58 λεπτά, 2009

foivipol01

Για χρόνια η Ραπουνζέλ είναι φυλακισμένη σε έναν πύργο από μια μάγισσα. Την είχε κλέψει από τους γονείς της και είναι η μόνη πλέον που έρχεται σε επαφή μαζί της. Όταν η μάγισσα θέλει να ανέβει στον πύργο στέκεται από κάτω και φωνάζει: "Ραπουνζέλ, Ραπουνζέλ! Άφησε τα μαλλιά σου". Ένας πρίγκιπας όμως τις παρακολουθεί και σκαρφαλώνει κι αυτός από τα μακριά μαλλιά της Ραπουνζέλ. Όταν τη βλέπει, την ερωτεύεται αμέσως...

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

ώρα 18.00
Ο Βασιλιάς Βάτραχος
Σκηνοθεσία: Franziska Buch
Παίζουν: Sidonie von Krosigk, Friedrich von Thun, Richy Müller, Alexander Merbeth κ.α.
58 λεπτά, 2008

foivipol004

Στα γενέθλια για τα δεκαοχτώ της χρόνια, η πριγκίπισσα παίρνει για δώρο μια χρυσή σφαίρα, που της άφησε η μητέρα της πριν πεθάνει. Εκεί που οι φίλες της παίζουν ανέμελα με τη σφαίρα ξαφνικά πέφτει στο πηγάδι του παλατιού. Η πριγκίπισσα είναι απαρηγόρητη, παρόλο που περιμένει εκείνη την ημέρα επισκέψεις. Ένας νεαρός πρόκειται να τη ζητήσει σε γάμο και το μέλλον της φτωχής πλέον βασιλικής οικογένειας εξαρτάται από αυτό. Ξαφνικά, ένας βάτραχος της υπόσχεται να της φέρει τη σφαίρα από το πηγάδι, με την προϋπόθεση η πριγκίπισσα να περάσει τα γενέθλιά της μαζί του και να του επιτρέψει να φάει από το πιάτο της...

Πληροφορίες:
Τόπος:Goethe-Institut Thessaloniki, αίθουσα εκδηλώσεων
Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 66, Θεσσαλονίκη
Μέρες: Σάββατο 16 Νοεμβρίου, 7 και 14 Δεκεμβρίου 2013
Ώρα: 18.00
Γλώσσα: στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: +30 2310 889620, bkd@thessaloniki.goethe.org

Θα σας πάω τώρα στην Αθήνα και στο Ελληνικό Σχέδιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που φέτος καλεί παιδιά και εφήβους μέχρι 14 χρονών να γράψουν τη δική τους ιστορία για να γίνει μουσικό παραμύθι!

foivipol02

Το Ελληνικό Σχέδιο κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, στο πλαίσιο του Κύκλου «Άγνωστος Ελληνισμός», ανέθεσε τη σύνθεση τριών νέων μουσικών παραμυθιών σε νέους συνθέτες, που θα βασίζονταν σε παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια. Σκοπός ήταν να προωθηθεί η νέα δημιουργία, με αφετηρία τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, να συνδυαστεί το παλιό με το καινούργιο και να δημιουργηθεί ένα ρεπερτόριο αντίστοιχων έργων από Έλληνες συνθέτες.

Φέτος, το Ελληνικό Σχέδιο εξελίσσει την ιδέα αυτή και δημιουργεί νέο πεδίο διάδρασης. Καλεί σε διαγωνισμό / αγώνες ευγενούς άμιλλας παιδιά και εφήβους, ηλικίας έως 14 ετών, για τη συγγραφή παραμυθιού. Θα επιλεγούν 3 ιστορίες, τις οποίες στη συνέχεια τρεις συνθέτες θα μετατρέψουν σε μουσικά παραμύθια για ορχήστρα και αφηγητή. Έτσι, η διαδραστικότητα δεν περιορίζεται στη διάρκεια μιας παράστασης, αλλά υπάρχει και στη διαδικασία της γέννησης της παράστασης. Με αυτό τον τρόπο, η λαχτάρα και η χαρά της δημιουργίας ακολουθείται από την ικανοποίηση και τη χαρά της υλοποίησης, ενθαρρύνεται η συμμετοχικότητα και δίνεται έναυσμα δημιουργίας σε περισσότερους ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες και χώρους. Υπάρχει πιο όμορφο από αυτό?
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά, να κινητοποιήσουν τη φαντασία τους και να ανακαλύψουν και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη συγγραφή!

Υποβολή ιστοριών / παραμυθιών:
από 29 Οκτωβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2013
Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του κανονισμού αλλά και να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό στο site της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών:
http://www.sgt.gr/gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε και στο Τ. 213 017 8286 (Δευτέρα- Παρασκευή: 11:00 – 16:00).
Ημερομηνία παρουσίασης των παραμυθιών: 23/3/2014.

Θα συνεχίσω με τη νέα παράσταση «Μαμά μου, ΜΟΥ» της ομάδας «Πράσσειν Άλογα» που ανεβαίνει στον Ελληνικό Κόσμο για παιδιά από 2 μέχρι 6 χρονών.

foivipol03

Είναι μια παράσταση τρυφερή και ευφάνταστη, που απευθύνεται στα παιδιά αλλά και στις μαμάδες τους καθώς μιλάει για τη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη του παιδιού να έχει σε αποκλειστικότητα τη μαμά του και στην ανάγκη της μαμάς να δουλέψει... Πιστεύω πραγματικά πως θα αγγίξει πολλές μαμάδες γιατί είναι ένα θέμα που τις απασχολεί, τις αγχώνει και τους δημιουργεί τύψεις. Πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει η ανάγκη λόγω συνθηκών να δουλεύουν απαραίτητα και οι δύο γονείς και υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που ο μπαμπάς μένει άνεργος και φέρνει χρήματα στο σπίτι μόνο η μαμά.

Στο έργο πρωταγωνιστεί μια μητέρα που είναι διχασμένη ανάμεσα στη δουλειά της και στη φροντίδα του μικρού γιου της που θέλει όλη την προσοχή της. Όταν η μαμά αισθανθεί ότι αυτός τη χρειάζεται κοντά του θα παραμελήσει τη δουλειά της για να φύγουν σε ένα φανταστικό ταξίδι. Στο ταξίδι αυτό θα μάθουν πολλά και οι δύο και όταν επιστρέψουν θα είναι τελείως διαφορετικοί...
Το «Μαμά μου, ΜΟΥ!» είναι ατμοσφαιρικό, με χιούμορ, πολύχρωμο και γεμάτο μουσική! Συμμετέχουν μία ηθοποιός, μία κούκλα άμεσης κίνησης 40 εκατοστών και πάνινες κούκλες τεχνικής «muppet show» που ξεπροβάλλουν από το φουστάνι της μαμάς μέσα σε ευφάνταστους σκηνικούς χώρους σε διαδραστική σχέση με το κοινό.

Στο τέλος της παράστασης ακολουθεί εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού και εξερεύνησης των συναισθημάτων που προκαλεί ο πρόσκαιρος αποχωρισμός. Παιδιά και γονείς θα έχουν τη δυνατότητα, παρέα με τις κούκλες και τα σκηνικά, να επεξεργαστούν τα συναισθήματα του αποχωρισμού με τεχνικές play therapy, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και απλές κατασκευές. Η παράσταση αυτή εντάσσεται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 15 χρόνια του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» που πραγματοποιείται φέτος στον «Ελληνικό Κόσμο».

Ευκαιρία να ζήσετε κάτι ξεχωριστό μαζί με τα παιδιά σας αλλά και να δείτε τον εαυτό σας να «καθρεφτίζεται» με έναν τρόπο πάνω στη σκηνή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία – σενάριο – ερμηνεία – κατασκευή κούκλας – κουστουμιού – σκηνικού: Εμμανουέλα Καποκάκη
Δραματουργική επεξεργασία – εφαρμογές παιγνιοθεραπείας - παιδαγωγικός σύμβουλος: Αριστέα Κοντραφούρη
Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής: Κώστας Μπεβεράτος, Βασιλική Κριθαρά
Ημέρα: Κυριακές 17, 24/11 & 1, 8, 15/12
Ώρα έναρξης: 17:00
Ηλικία: 2-6 ετών
Διάρκεια παράστασης/εργαστήρι: 1 ώρα
Εισιτήριο: 8 ευρώ παιδικό – 5 ευρώ ενηλίκων
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής: τηλ.: 212 254 0000
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
www.hellenic-cosmos.gr
Πειραιώς 254, Ταύρος
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Για το τέλος άφησα το εξαιρετικό φετινό πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πόσα μουσεία χωράνε σ'ένα μουσείο;» για παιδιά 4-5 ετών!

foivipol005

Πόσα μουσεία αλήθεια χωράνε σε ένα μουσείο? Το Νοέμβρη χωράει ένα μουσείο, μα τι μουσείο! Το περιβόητο Guggenheim Museum στο Bilbao της Ισπανίας, με τα γιγαντιαία γλυπτά!
To σχεδίασε και το κατασκεύασε ο Frank Gehry και είναι από τα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα της σύγχρονης εποχής. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το δαιδαλώδες κτίριο με την υφή φιδιού και την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, να περάσουν κάτω από τη γιγαντιαία αράχνη της Louise Bourgeois, να χαϊδέψουν το τεράστιο κουτάβι του Jeff Koons, να χαθούν μέσα στα πανύψηλα γλυπτά του Richard Serra και να ακολουθήσουν ήρωες παραμυθιών στα μονοπάτια που σχηματίζουν!

Στο τέλος του ταξιδιού θα παίξουν με μορφές και όγκους, θα δημιουργήσουν τους δικούς τους πανύψηλους λαβυρίνθους και θα κατασκευάσουν τα δικά τους γλυπτά με ασυνήθιστα και πρωτότυπα υλικά.

Φύγαμε για Ισπανία;

Πληροφορίες:
Τόπος: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4
Κυριακή 24/11 και 1/12, 11.30 – 13.00
Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Συμμετοχή: €10 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €7 το καθένα)
Υπεύθυνες εργαστηρίου: Αντωνία Βέλλιου & την Δέσποινα Σακελλαρίου
Τα παιδιά πρέπει να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα

Αυτό ήταν για σήμερα! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα! Καλό Σαββατοκύριακο με ποιοτικό χρόνο για εσάς και τα παιδιά σας!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved