Γίνονται τόσο ενδιαφέροντα πράγματα για τα παιδιά! Δώστε τους την ευκαρία να τα δουν!

Γεια σας και πάλι! Ελπίζω να περάσατε όμορφα το τριήμερο! Σήμερα θα ξεκινήσω από τα κυριακάτικα εργαστήρια του Νοεμβρίου στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης,

Γίνονται τόσο ενδιαφέροντα πράγματα για τα παιδιά! Δώστε τους την ευκαρία να τα δουν!

που είναι αφιερωμένα στα δικαιώματα των παιδιών!

Της Φοίβης Λέκκα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης παίρνει μία εξαιρετική πρωτοβουλία! Τα εργαστήρια Zoom στην Τέχνη «δανείζονται» τα άρθρα της Σύμβασης και αφιερώνουν τις Κυριακές του Νοεμβρίου σε ένα διαφορετικό παιδικό δικαίωμα κάθε φορά!

lekkafoivi01

Έργα καλλιτεχνών θα γίνουν το ερέθισμα για να ενημερωθούν τα παιδιά για τα δικαιώματά τους, να εκφραστούν και να ζωγραφίσουν στο εργαστήρι με ποικίλα υλικά και τεχνικές.
Τα εργαστήρια συμμετέχουν στην Πανελλήνια καμπάνια «Μεγαλώνοντας υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου», του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού, www.ddp.org.gr

3.11.13: «Έχω δικαίωμα να ζω σε ένα ασφαλές σπίτι»
10.11.13: « Έχω δικαίωμα να παίζω»
24.11.13: « Έχω δικαίωμα να ονειρεύομαι»

Πληροφορίες:
Τόπος: Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Διεύθυνση: Κόδρου 9 (προέκταση της οδού Βουλής), Πλάκα
Κόστος συμμετοχής: για κάθε δίωρο εικαστικό εργαστήριο 8 €
2 εργαστήρια 14 €, έκπτωση 12 %
3 εργαστήρια 19 €, έκπτωση 25 %
Ώρες : 10.00-12.00 για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού
12.30-14.30 για παιδιά Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός, στέλεχος Εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210 3312 621, 210 3312 750

Τα παιδιά έχουν αδιαπραγμάτευτα και αναφαίρετα δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζουν (κι εμείς οι μεγάλοι βέβαια ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε). Δώστε τους την ευκαιρία να τα ανακαλύψουν και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από αυτά!

Τώρα θα σας πάω στο πολύ ξεχωριστό εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους, με δωρεάν συμμετοχή.

lekkafoivi02

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Τα παιδιά με αυτισμό είναι παιδιά σαν όλα τα άλλα απλά έχουν τις δικές τους ανάγκες και ιδιαιτερότητες, τις οποίες και οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε με προσοχή.
Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Η Στέγη, ανοίγοντας μια μεγάλη αγκαλιά, οργανώνει για δεύτερη χρονιά ένα μουσικό εργαστήριο έξι συναντήσεων, με δωρεάν συμμετοχή! Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι: μπορεί να είναι απλοί παρατηρητές ή να συμμετέχουν ενεργά.

Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Στην αρχή, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, αφού αισθανθούν ασφάλεια, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορους αυτοσχεδιασμούς με βάση τη μουσική. Οι δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά στηρίζονται στη ρυθμική αγωγή και τους χρωματισμούς, ενώ για να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να κατανοήσουν βασικές έννοιες, χρησιμοποιούνται συνδυαστικά η παύση, η ένταση και η ταχύτητα.

Η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν αυτό που νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Παράλληλα, βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας, συναναστρέφονται με άλλα παιδιά και μαθαίνουν να συνεργάζονται. Έτσι προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο του εργαστηρίου, που είναι μια συναυλία, μια μουσική γιορτή, όπου πρωταγωνιστές θα είναι τα ίδια!
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8-11 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους και θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Αραβέλλα Μπαμπασίκα-Αναστασάκη, μαζί με μια ομάδα μουσικών.

Πληροφορίες:
Τόπος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Ημέρες: Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και τα Σάββατα 2, 9, 16, 23 & 30 Νοεμβρίου 2013
Ώρα: 11:00-13:00
Η πρώτη συνάντηση (Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 18:00-20:00) είναι μόνο για τους γονείς.

Θα συνεχίσω με την παράσταση «Κάποτε στη Μελωδιούπολη» της ομάδας «Ανοιχτή Ομπρέλα» στον «Ελληνικό Κόσμο, που έρχεται να γεμίσει με μουσική τις Κυριακές του Νοέμβρη!

lekkafoivi03

Τα μουσικά όργανα που ζουν στη Μελωδιούπολη κινδυνεύουν! Ένας μάγος και δυο διάσημοι ντετέκτιβς έρχονται αντιμέτωποι. Θα καταφέρουν τα όργανα να σωθούν;
Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Κωνσταντινίδη, απόλυτα διαδραστική, που εισάγει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της μουσικής, της ορχήστρας και των μουσικών οργάνων. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη γοητεία της μουσικής, συμμετέχοντας ενεργά στην εξέλιξη της δράσης με τη βοήθεια δύο μουσικών και τριών ηθοποιών.

Πληροφορίες:
Σκηνοθεσία: Ορφέας Ζαφειρόπουλος
Θεατρική διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης - Ορφέας Ζαφειρόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Βυθούλκα
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Σκιαδά
Μουσικοί: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Βασίλης Δήμος
Ηθοποιοί: Στέργιος Νένες, Γεωργία Γεωργόνη, Κώστας Βασιλόπουλος
Ημέρες: 3,10,17, 24 Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: 12:00
Ηλικία: Παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές έως Γ' Δημοτικού
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ παιδικό – 7 ευρώ ενηλίκων
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 212 254 0000
Χώρος: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Τι πιο όμορφο από το να έρχονται σε επαφή τα παιδιά με καλή μουσική από μικρή ηλικία? Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να μάθουν να την αγαπούν!

Τελευταία αλλά καθόλου καταϊδρωμένη άφησα τη Θεσσαλονίκη και το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί εκεί 1-10 Νοεμβρίου 2013.

lekkafoivi05

Κάτι τέτοιες στιγμές θα ήθελα πραγματικά να μένω στη Θεσσαλονίκη! Εσείς οι τυχεροί λοιπόν που μένετε εκεί, να πάρετε τα παιδιά σας και να πάτε σε πέντε εξαιρετικές ταινίες από τη Δανία για παιδιά και εφήβους, που θα προβληθούν στα πλαίσια του φεστιβάλ.
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013
9:00 Γουρουνίτσα / Rickard Stampe Söderström
9:00 Ο Φλόγας και η Βαμβακένια / Niels Bisbo
9:00 Το μυστικό του λουλουδιού από πάγο / Jacob Ley
11:00 Άγριο πουλί / Jacob Bitsch

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013
11:00 Επτά λεπτά στο γκέτο της Βαρσοβίας / Johan Oettinger

Μπορείτε να πάρετε εδώ μια ιδέα για τις ταινίες:
Άγριο πουλί / Jacob Bitsch, Δανία
Η Κάρλα έχει εξημερώσει το πουλί Κραμπάτ και τώρα θέλει να το δείξει στον Γιάνους. Η Κάρλα είναι ερωτευμένη με τον Γιάνους, αλλά όταν εκείνος βρίσκει το πουλί αηδιαστικό, η Κάρλα πληγώνεται κι αντιδρά βίαια – όχι στον Γιάνους, αλλά στον μικρότερο αδελφό της, Μίκελ, που χρειάζεται να μπει στο νοσοκομείο μετά από την εκδίκηση της αδελφής του.
Διάρκεια: 26'

Γουρουνίτσα / Rickard Stampe Söderström, Δανία
Βρισκόμαστε στο 1935, κάποιο κρύο πρωινό του Δεκέμβρη. Σ'ένα χοιροστάσιο, η Πίγκυ πουλιέται σ'έναν άντρα από την πόλη. Το καινούργιο της σπίτι είναι μια κρύα, απομονωμένη σοφίτα στην Κοπεγχάγη. Εκεί η γουρουνίτσα εξασκεί το στομάχι της πιο συχνά απ'το μυαλό της, και δεν καταλαβαίνει πως τα καλούδια που καταβροχθίζει θα την κάνουν ακόμα πιο ζουμερή και λαχταριστή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η Πίγκυ δεν έχει συναίσθηση του τι κάνει, μέχρι που εμφανίζεται ο πολεμιστής Μόντι η γαλοπούλα και της το εξηγεί. Μαζί σχεδιάζουν την απόδρασή τους. Έχουν γίνει πια κολλητοί στη σοφίτα, και τελικά το σκάνε – αλλά όχι με τον τρόπο που περίμεναν.
Διάρκεια: 29'

Επτά λεπτά στο γκέτο της Βαρσοβίας / Johan Oettinger, Δανία
1942, στο Γκέτο της Βαρσοβίας: ο Σάμεκ, ένα 8χρονο αγόρι, άτακτο και ζωηρό, κρυφοκοιτάζει μέσα από μια τρύπα στο τείχος του γκέτο και βλέπει ένα καρότο πεσμένο στο πεζοδρόμιο στην άλλη πλευρά. Προσπαθεί να τραβήξει το καρότο μ' ένα κομμάτι σύρμα, χωρίς να ξέρει πως δύο άντρες των Ες Ες στέκονται παρακεί και παρακολουθούν την κάθε του κίνηση.
Διάρκεια: 7'

Ο Φλόγας και η Βαμβακένια / Niels Bisbo, Δανία
Ο Φλόγας, ένα μικρό φλεγόμενο πλασματάκι, ζει στη Γη της Πυράς. Δουλεύει σκληρά στα θορυβώδη ορυχεία, αλλά δεν του αρέσει εκεί. Μια μέρα βλέπει ένα παράξενο λευκό πλάσμα πίσω από έναν βράχο. Μοιάζει με σύννεφο με τη μορφή ενός κοριτσιού. Το κορίτσι όμως είναι φτιαγμένο από σκληρότερο υλικό απ'ό,τι δείχνει. Δεν είναι σύννεφο, αλλά είναι από βαμβάκι. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν την ερωτεύεται. Πώς μπορείς να είσαι με κάποιον που καίγεται τόσο εύκολα;
Διάρκεια: 23'

Το μυστικό του λουλουδιού από πάγο / Jacob Ley, Δανία
Την πρώτη φορά που ο Χούμπουγκ δοκιμάζει μαγικά κόλπα, πετάει το μαγικό ραβδί του παππού του στην κοιλάδα των μικρών πράσινων μπιζελιών, όπου και συναντά τον Μπόγκους, ο οποίος του αλλάζει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Οι δύο φίλοι επιστρέφουν μ' ένα διαφορετικό, και κάπως πιο μαγικό ραβδί απ' αυτό που χρησιμοποιούσε ο παππούς όλη του τη ζωή. Αλλά όταν ο Χούμπουγκ δοκιμάζει να ξανακάνει κάποιο μαγικό κόλπο, χάνει τον παππού του επί το έργον.
Διάρκεια: 26'
Πληροφορίες
Χώρος προβολών: Αποθήκη 1 - Αίθουσα Σταύρος Τορνές
Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι
On-line πωλήσεις: www.filmfestival.gr/tickets
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: €6

Τα παιδιά κερδίζουν πάρα πολλά όταν βλέπουν ταινίες που όχι μόνο τα διασκεδάζουν αλλά και τα ευαισθητοποιούν και τα βάζουν σε διαδικασία να σκεφτούν. Και από την εμπειρία μου σας λέω πως οι πραγματικά καλές παιδικές ταινίες είναι για όλες τις ηλικίες!

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα! Ως τότε να είστε καλά!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved