Τα παιδιά διαβάζουν, εξερευνούν, μαθαίνουν παίζοντας!

Καλώς σας βρήκα! Σήμερα θα ξεκινήσω με δύο πολύ ξεχωριστά βιβλία για παιδιά από 3 χρονών που μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Τα παιδιά διαβάζουν, εξερευνούν, μαθαίνουν παίζοντας!

Το πρώτο βιβλίο είναι το «Oliver» της Birgitta Sif.

3dCvr Oliver cropped

Είναι γραμμένο πολύ απλά όμως θίγει πολύ σημαντικά θέματα. Τα τόσο μικρά παιδιά θα εντυπωσιαστούν σίγουρα από τη ζωντανή και πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση του και θα κατανοήσουν την ιστορία σε ένα πρώτο επίπεδο. Για το δεύτερο επίπεδο όμως νομίζω πως χρειάζεται να συζητήσετε με το παιδί σας και να του εξηγήσετε όσα σε αυτή την ηλικία είναι σε θέση να αντιληφθεί.

Ο Όλιβερ νιώθει λίγο διαφορετικός. Απολαμβάνει τη μοναξιά του. Πλάθει ιστορίες με τους φανταστικούς του φίλους, τα παιχνίδια του, και χαίρεται την παρέα τους. Ζει ευτυχισμένος στο δικό του κόσμο. Χωρίς να το ξέρει όμως, ετοιμάζεται να ζήσει την πιο όμορφη περιπέτεια της ζωής του...
Είναι ένα βιβλίο για όλους όσους ένιωσαν κάποτε διαφορετικοί. Η Birgitta Sif μέσα από την ιστορία του Όλιβερ δείχνει στα παιδιά πως δεν πειράζει να είναι κάποιος διαφορετικός. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούν να καταλάβουν αυτή τη διαφορετικότητα και να τον αποδεχτούν γι'αυτό που πραγματικά είναι. Κάθε άνθρωπος άλλωστε είναι διαφορετικός, κάθε άνθρωπος ζει στο δικό του μοναδικό κόσμο και είναι όμορφο αυτό. Αλλά δεν έχει αξία αν δεν έχει κάποιον να μοιράζεται αυτόν τον κόσμο..

Oliver
Κείμενο και εικονογράφηση: Birgitta Sif
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις Ίκαρος, 2013
Τιμή: 12.90 €, σελ.32

Το δεύτερο βιβλίο είναι το «Πώς να πιάσεις ένα αστέρι» του βραβευμένου συγγραφέα και εικονογράφου Oliver Jeffers (το βιβλίο του «Αυτό το ελάφι είναι δικό μου» σας το είχα προτείνει, αν θυμάστε, πριν κάποιο καιρό).

3dCvr JeffersStar cropped

Είναι ένα βιβλίο με πολύ πρωτότυπη εικονογράφηση-κάτι που χαρακτηρίζει άλλωστε το δημιουργό του. Με τις μοναδικές εικόνες του βάζει τα παιδιά σε μια ατμόσφαιρα μαγική, σχεδόν ονειρική.

Μια φορά ήταν ένα αγόρι που αγαπούσε τ'αστέρια πάρα πολύ..Κάθε βράδυ κοιτούσε τον ουρανό από το παράθυρό του κι ευχόταν να είχε ένα δικό του αστέρι. Ονειρευόταν πώς θα ήταν η ζωή μαζί του, τα παιχνίδια που θα έπαιζαν, τους περιπάτους που θα έκαναν... Αποφάσισε, λοιπόν, ότι θα προσπαθούσε να πιάσει μόνος του ένα αστέρι, μόνο που έπρεπε πρώτα να καταστρώσει ένα σχέδιο.
Πρόκειται για μια μαγική ιστορία που μιλάει στα παιδιά για το πώς μπορούν να πραγματοποιήσουν ακόμα και τα πιο τρελά τους όνειρα. Τους δείχνει πως μπορούν πάντα να καταφέρουν κάτι αρκεί να το θέλουν πραγματικά, να μην το βάζουν κάτω και να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις στην πορεία προς τα εκεί. Σε ένα δεύτερο επίπεδο -που θα χρειαστεί να το συζητήσετε με τα παιδιά σας- το βιβλίο αυτό μας δείχνει ότι πολλές φορές κάτι που θεωρούμε άπιαστο τελικά δεν είναι και μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά μας απ'όσο νομίζαμε. Επίσης, κάτι που θέλαμε πολύ μπορεί τελικά να έρθει με άλλη μορφή, από κάπου αλλού, χωρίς να χάνει στο ελάχιστο την αξία που είχε για μας. Γιατί το όνειρο βρίσκει τρόπο να χωρέσει παντού..

Πώς να πιάσεις ένα αστέρι
Κείμενο και εικονογράφηση: Oliver Jeffers
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, 2013
Τιμή: 12.90 €, σελ.32

Τώρα θα σας πάω στα παιδικά και εφηβικά εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου για το 2013-2014, που ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά όλων των ηλικιών.

b 1411  dsc5170

Τα εργαστήρια αυτά έχουν σα στόχο να απελευθερώσουν το σώμα και τη φαντασία των παιδιών, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τη δημιουργικότητα τους και να τους θέσουν προβληματισμούς για καίρια ζητήματα της ζωής.
Παιδιά 5-6 χρονών: Παραμύθια για να πούμε και να παίξουμε!
Τα παιδιά θα κάνουν κινητικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς που θα γίνουν παραμύθια για πουλιά στο πρώτο τους πέταγμα, για φωτιές και βροχές, για νεράιδες και ξωτικά.

Παιδιά 7-8 χρονών : Έλα να πιαστούμε χέρι-χέρι και να δούμε τις σκιές μας στον τοίχο να χορεύουν
Τα παιδιά θα εξερευνήσουν τις έννοιες της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της στήριξης, της χαράς, της αγάπης μέσα από πολύ παιχνίδι, κουβέντα και την αίσθηση της παρέας!

Παιδιά 9-10 χρονών: Είναι στο χέρι σου
Τα παιδιά θα διαλέξουν παροιμίες και γνωμικά που τους αρέσουν και θα τα εκφράσουν μέσω κινήσεων με το σώμα τους!
Παιδιά 11-12 χρονών: Η ιδανική μου πόλη
Τα παιδιά θα φανταστούν την πόλη τους όπως θα ήθελαν να είναι, θα δημιουργήσουν αυτή την ιδανική πόλη με σωματικά σχήματα και σωματικές σχέσεις και θα τη «ζωγραφίσουν» στο χώρο με τις κινήσεις τους.

Έφηβοι
Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, δημιουργίες εικόνων και μικρών σκηνών θα περιγράψουν τη ζωή τους στην Αθήνα του σήμερα. Πως συνυπάρχουμε και πως φερόμαστε ο ένας στον άλλο; Πως επηρεάζουν οι συνθήκες της ζωής μας στην πόλη (ο χρόνος μας, ο χώρος μας, οι ασχολίες μας, η οικονομική κρίση) τις σχέσεις μας με τους άλλους; Είναι η επικοινωνία μας με τους συνανθρώπους μας όπως θα τη θέλαμε; Ποια είναι τα κοινωνικά αποτελέσματα των τωρινών συνθηκών της ζωής μας;

Πληροφορίες:
Έναρξη μαθημάτων: 18/10/2013
Λήξη μαθημάτων: 31/5/2014
Ημέρες και Ώρες:
Παρασκευή:
Παιδιά 7-8 ετών: Ώρα: 18:30 - 20:00
Παιδιά 9-10 ετών: Ώρα: 17:00- 18:30
Παιδιά 11-12 ετών: Ώρα:20:00- 21:30
Έφηβοι 13-14 ετών: Ώρα: 17:00-19:00
Έφηβοι 15-18 ετών: Ώρα: 19:00-22:00
Σάββατο:
Παιδιά 5-6 ετών: Ώρα: 10:30-12:00
Παιδιά 7-8 ετών: Ώρα: 12:00-13:30
Παιδιά 5-6 ετών: Ώρα: 13:30-15:00
Παιδιά 3-4 ετών: Ώρα: 17:00-18:00
Έφηβοι 15-18 ετών: Ώρα: 11:00-14:00
Έφηβοι 15-18 ετών: Ώρα: 14:00-17:00

Tηλ. Επικοινωνίας: 210 3803430
E-mail: paidikosteki@n-t.gr
Το κόστος συμμετοχής είναι 200 ευρώ (με δυνατότητα δύο δόσεων) και η αίτηση εγγραφής συμπληρώνεται από τους γονείς στα ταμεία του θεάτρου.

Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να εξασκήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις κλίσεις τους, να πειραματιστούν και να συναναστραφούν με συνομηλίκους τους μέσα από τη δημιουργία και το παιχνίδι!

Για το τέλος άφησα το πολύ πρωτότυπο και ευρηματικό φετινό πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πόσα μουσεία χωράνε σ'ένα μουσείο;» για παιδιά 4-5 ετών!

 imgsize

Πόσα μουσεία αλήθεια χωράνε σε ένα μουσείο? Αυτή την Κυριακή ένα, και δεν είναι άλλο από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ) της Νέας Υόρκης! Τα παιδιά θα «ταξιδέψουν» στην πολύβουη Νέα Υόρκη και θα περιπλανηθούν στο πρωτοποριακό αυτό μουσείο αφήνοντας έξω τους ήχους της πόλης. Θα περάσουν από τον κήπο με τα γλυπτά και θα ανέβουν έναν έναν τους ορόφους για να δουν τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών.

Θα μαγευτούν από τα νούφαρα του Monet, θα χορέψουν με τους χορευτές του Matisse, θα αφουγκραστούν τα μυστικά και τις ιστορίες που λένε οι διαφορετικές γραμμές του Picasso και του Kandinsky και θα ζωντανέψουν τις δικές τους ιστορίες ακολουθώντας τα πολύχρωμα μονοπάτια του Sol Le Witt! Και όταν η περιπλάνηση τελειώσει, θα πάρουν τα πινέλα τους και θα αφήσουν την έμπνευση και τη φαντασία να ξεχυθεί πάνω στα χαρτιά τους! Δημιουργώντας, έτσι, τα δικά τους έργα μοντέρνας τέχνης!
Πληροφορίες:
Τόπος: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
Κρατήσεις : 210 7294220
Ημέρα: Κυριακή 20/10
Ώρα: 11:30-13:00
Υπεύθυνες εργαστηρίου: Αντωνία Βέλλιου και Δέσποινα Σακελλαρίου
Κόστος συμμετοχής: 10 € (αδέρφια στο ίδιο εργαστήριο 7 € το καθένα)
Τα παιδιά πρέπει να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα

Σπεύστε να κάνετε κράτηση! Στο κάτω κάτω, δεν πάει κάποιος στη Νέα Υόρκη κάθε μέρα!

Αυτό ήταν για σήμερα! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα! Ως τότε να είστε καλά!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved