Έρευνα: Τι είναι οι momfluencers και γιατί επηρεάζουν αρνητικά τη νέα μητρότητα

Όλοι έχουμε την τάση να συγκρίνουμε και να συγκρινόμαστε, αλλά μερικοί και μερικές αυτή την τάση την κάνουν καθημερινότητα και αυτοσκοπό.

Έρευνα: Τι είναι οι momfluencers και γιατί επηρεάζουν αρνητικά τη νέα μητρότητα
Bigstock

Εάν είστε νέα μαμά, το να μείνετε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι πολύ καλύτερο από όσο νομίζετε. Μια νέα μελέτη εξέτασε τη διαδικτυακή κουλτούρα των «momfluencers» και την επίδρασή τους στις μητέρες οι οποίες καταναλώνουν το περιεχόμενό τους και τα ευρήματα είναι κάτι παραπάνω από λίγο ανησυχητικά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Broadcasting & Electronic Media και διαπίστωσε πως οι εκλεπτυσμένες απεικονίσεις της μητρότητας όπως τα συνεχώς καθαρά σπίτια, τα χαρούμενα παιδιά, τα καλοφτιαγμένα μαλλιά , το υπέροχο μακιγιάζ και τα σιδερωμένα ρούχα μπορούν να προκαλέσουν άγχος και φθόνο, ειδικά στις νέες μαμάδες.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνήτριες και ερευνητές

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln εξέτασαν 464 νέες μητέρες. Ο στόχος τους ήταν να εντοπίσουν εάν υπήρχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κάνουν ορισμένες μαμάδες πιο ευάλωτες στα αρνητικά συναισθήματα τα οποία προκαλούνται από το περιεχόμενο των momfluencers.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσες είχαν υψηλότερο «κοινωνικό προσανατολισμό σύγκρισης» υπέστησαν τις χειρότερες αρνητικές επιπτώσεις και ήταν πιο πιθανό να εσωτερικεύσουν το διαδικτυακό περιεχόμενο και να αισθάνονται λιγότερο σίγουρες για τις δικές τους γονικές ικανότητες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Ciera Kirkpatrick , ανέφερε πως εάν γνωρίζουμε ποιες μητέρες είναι πιο ευάλωτες σ' αυτό το είδος περιεχομένου, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να παρέμβουν και να βοηθήσουν έγκαιρα.

Παράλληλα, η μελέτη έδειξε ότι η τάση αλλαγής από φωτογραφικό περιεχόμενο σε βίντεο στο Tik Tok και στα Reels στο Instagram είχε θετικό αντίκτυπο καθώς είναι πιο δύσκολο για τις μαμάδες influencers να σκηνοθετήσουν και να επεξεργαστούν βίντεο ακριβώς όπως θέλουν.

«Είναι γενική αντίληψη πως οι φωτογραφίες μπορούν να επεξεργαστούν πολύ περισσότερο και πολύ πιο εύκολα από ένα βίντεο.» εξηγεί η δρ. Kirkpatrick. «Τα Reels και τα βίντεο στο Tik Tok αποτυπώνουν μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της μητρότητας »

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved