Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι κάθε μέρα

Tα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση ταχινιού.

Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι κάθε μέρα
Bigstock

Το ταχίνι είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από καβουρδισμένο, αλεσμένο σουσάμι κι έχει μία ελαφριά γεύση ξηρού καρπού.

Μαμά και διατροφή: Γιατί πρέπει να τρώτε ταχίνι κάθε μέρα

Eίναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, καθώς με μόνο μία κουταλιά της σούπας μπορούμε να προσλάβουμε τουλάχιστον το 10% των αναγκών μας σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (15 γραμμάρια) περιέχει:

  • Ενέργεια: 90 kcal
  • Πρωτεΐνη: 3 γρ
  • Λίπος: 8 γρ
  • Υδατάνθρακες: 3 γρ
  • Φυτικές ίνες: 1 γρ

« Το ταχίνι είναι ένα τόσο απίστευτο, ευέλικτο συστατικό. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β και ασβέστιο. Επιπλέον, το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρά πιάτα όσο και σε γλυκά», λέει η Frances Largeman-Roth, RDN, διατροφολόγος και συγγραφέας του «Smoothies & Juices: Prevention Healing Kitchen».

1677679069478-410782635-taxini.jpg

H κατανάλωσή του έχει πολλά οφέλη για την υγεία αν το καταναλώνετε καθημερινά – με μέτρο – όπως:

Προστατεύσει τα νεφρά και το ήπαρ

Υπάρχουν ορισμένες ενώσεις στο ταχίνι που συμβάλλουν στην προστασία των νεφρών και του ήπατος. Και τα δύο αυτά βασικά όργανα απομακρύνουν τις τοξίνες και τα απόβλητα από το σώμα γι’ αυτό και η σωστή λειτουργία τους είναι απαραίτητη για όλους, και ειδικά για τους διαβητικούς. Μια μικρής κλίμακας μελέτη του 2018 που παρακολούθησε 46 άτομα με διαβήτη τύπου 2 αποκάλυψε ότι, μετά από 90 ημέρες, όσοι κατανάλωναν σησαμέλαιο είχαν βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το σουσάμι έχει αντιφλεγμονώδη δράση αφού περιέχει πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία του σώματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και, εν μέρει, μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Μειώνει το αίσθημα της πείνας

Από μόνο του, το ταχίνι παρέχει μια καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών που σας επιτρέπουν να αισθάνεστε κορεσμένοι. «Είναι επίσης εξαιρετικό για άτομα που δεν μπορούν να φάνε ξηρούς καρπούς ή φιστίκια επειδή παρέχει παρόμοια κρεμώδη υφή και γεύση ξηρών καρπών», λέει η Frances Largeman-Roth.

Είτε ως dressing είτε ως άλειμμα σε μια φέτα του τοστ με κομμένη μπανάνα από πάνω, το ταχίνι εκτός από ενέργεια θα ενισχύσει και το αίσθημα πληρότητας χωρίς να πεινάτε όλη την ώρα.

taxini.jpg

Προάγει την υγεία των οστών

Η έλλειψη σε μαγνήσιο επηρεάζει την υγεία των οστών και μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση. Το ταχίνι είναι καλή πηγή μαγνησίου, συνεπώς, ενισχύει την υγεία των οστών και βελτιώνει την οστική συχνότητα όλου του σώματος.

Ταχίνι: Τα απίθανα οφέλη στη διατροφή των παιδιών

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Έρευνα δείχνει ότι δύο κύρια αντιοξειδωτικά του σουσαμιού που ονομάζονται σησαμίνη και σησαμόλη έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, και τα δύο αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι επιταχύνουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Με πληροφορίες από eatthis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved