Παρβοϊός: Τι είναι, πώς κολλάει και ποια τα συμπτώματα - Συμβουλές από παιδίατρο

Πόσο επικίνδυνος είναι και γιατί ονομάζεται και 5η νόσος.

Παρβοϊός: Τι είναι, πώς κολλάει και ποια τα συμπτώματα - Συμβουλές από παιδίατρο
Bigstock

Αυξημένη εγρήγορση από τους γιατρούς όλης της χώρας ζητά ο ΕΟΔΥ καθώς 11 νήπια που φιλοξενούνται σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη εκ των οποίων το ένα, 3, 5 ετών πέθανε από οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας του παρβαϊού Β19 (Parvovirus B19).

Ένα ακόμα παιδί παρουσίασε μυοπερικαρδίτιδα και νοσηλεύεται, άλλα δύο είναι ασυμπτωματικά και παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Ο ΕΟΔΥ συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες καθώς και τηναπολύμανση των χώρων κάνοντας συγχρόνως επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

pempti-nosos-paidi.jpg

Τι είναι ο παρβοϊός

Ο παρβοϊός είναι ένας ιός με συμπτώματα ήπιας λοίμωξης. Μιλώντας στο Mothersblog.gr η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου ενέφερε πώς σε γενικές γραμμές αποτελεί μία ήπια λοίμωξη, για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο, ενώ κάποιος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως μία ασθένεια που δεν απαιτεί κάποια θεραπεία.
«Ο παρβαϊός Β19 είναι γνωστός και ως « Πέμπτη νόσος» καθώς εντάσσεται στις πέντε πιο κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, μαζί με αυτές της οστρακιάς, ερυθράς, ιλαράς και παρωτίτιδας», ανέφερε χαρακτηριστικά η παιδίατρος.

Σε ποιες ηλικίες παιδιών εμφανίζεται η πέμπτη νόσος;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, με αυξημένη συχνότητα κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πέμπτη νόσος (Λοιμώδες ερύθημα): Συμπτώματα

Στα παιδιά τα συχνότερα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Πυρετό
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Ελαφριά καταρροή

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι πως αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση αυτών των ήπιων συμπτωμάτων που προαναφέρθηκαν, εκδηλώνεται ένα εξάνθημα στο πρόσωπο ανοιχτόχρωμο το οποίο προχωρά στα χέρια, τον κορμό και το υπόλοιπο σώμα. Κάποιες φορές η εμφάνιση αυτού του εξανθήματος μπορεί να συνοδεύεται και με έντονο αίσθημα κνησμού. Έχει παρατηρηθεί πως εάν το παιδί εκτεθεί στον ήλιο ή κάνει ζεστό μπάνιο, το εξάνθημα γίνεται περισσότερο έντονο και εμφανές, ενώ για την υποχώρησή του μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες.

Πέμπτη νόσος ή σύνδρομο κόκκινων παρειών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μετάδοση του ιού – Τι ισχύει για τις εγκύους

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων κατά την 7η -11η ημέρα από την ημέρα που μολύνθηκε ένα άτομο. Η πέμπτη νόσος ωστόσο μπορεί να φανεί περισσότερο επικίνδυνη για άτομα που έχουν αναιμία καθώς και για εγκυμονούσες γυναίκες, αφού ο παρβοϊός μπορεί να περάσει στο έμβρυο και να προκαλέσει σημαντικές βλάβες καθώς και αποβολή.

nosos-xerion-podion-stomatos-sta-paidia.jpg

Τι πρέπει να κάνετε εάν κολλήσετε την πέμπτη ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στην πέμπτη ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας. Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει εάν έχετε πιθανώς ανοσία στον ιό από προηγούμενη μόλυνση ή εάν έχετε μολυνθεί πρόσφατα.

Τα καλά νέα είναι ότι τα μωρά επηρεάζονται πολύ σπάνια όταν η έγκυος κολλάει τον ιό.

Σε περίπου 5 % των γυναικών που αρρωσταίνουν με πέμπτη ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ιός μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του μωρού να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή σοβαρής αναιμίας. Οι κίνδυνοι για τα μωρά είναι μεγαλύτεροι εάν μολυνθούν κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.

Εάν αρρωστήσετε με πέμπτη νόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία του παρβοϊού Β19, εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρές επιπλοκές. Ο γιατρός θα σας παρακολουθεί με επιπλέον προγεννητικές επισκέψεις, υπερήχους και αιμοληψίες.

Παρβοϊός: Πρόληψη

Παρότι δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα για την πρόληψη της μόλυνσης, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να μολυνθείτε ή να μεταδώσετε την μόλυνση σε άλλους, λαμβάνοντας τα εξής μέτρα:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
  • Τηρείτε καλή υγιεινή των χεριών, καλύπτοντας το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
  • Μείνετε σπίτι και αποφύγετε τους άλλους, όταν είστε άρρωστοι
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved