Μεγάλο Σάββατο: Δραστηριότητες για τα παιδιά και 5 όμορφες εκκλησίες για να κάνετε Ανάσταση

Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα με τα παιδιά σας. 

Μεγάλο Σάββατο: Δραστηριότητες για τα παιδιά και 5 όμορφες εκκλησίες για να κάνετε Ανάσταση
Bigstock

Αν φέτος επιλέξατε να περάσετε το Πάσχα στην Αθήνα είτε λόγω υποχρεώσεων είτε γιατί δεν είχατε τη δυνατότητα να φύγετε, ένα είναι σίγουρο : θα ευχαριστηθείτε την πόλη.

Εκμεταλλευτείτε τις ημέρες που έχετε στη διάθεσή σας για να κάνετε πολλές βόλτες στην πρωτεύουσα. Παρόλο που θα συναντήσετε πολλούς τουρίστες, εξερευνήστε τα όμορφα σοκάκια της Πλάκας, κάντε μια βόλτα στον Λυκαβηττό, επισκεφτείτε κοντινά πάρκα και παραλίες και γενικά απολαύστε με τα παιδιά της το Πάσχα χωρίς άγχος.

Μεγάλο Σάββατο – Η πρώτη Ανάσταση

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής.

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι.

Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, κατά την οποία ψάλλεται το «ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι» και τελείται ο εσπερινός του Πάσχα. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακής γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως και ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Οι λαμπάδες, τη στιγμή ακριβώς που ο ιερέας εμφανιστεί στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως λέγοντας «Δεύτε Λάβετε Φως». Το φως αυτό μεταφέρεται στο σπίτι. Με το «Άγιο Φως» των κεριών οι άνθρωποι κάνουν το σχήμα του σταυρού πάνω από την κεντρική πόρτα του σπιτιού για καλή τύχη.

pasxa-kai-paidia.jpg

Δραστηριότητες για τα παιδιά

Βόλτα σε πάρκα

Αφού ξυπνήσετε και πάρετε πρωινό, ξεκινήστε τη μέρα σας κάνοντας μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο ή στο Πεδίον του Άρεως. Είναι ιδανικοί χώροι για τα μικρά παιδιά καθώς μπορούν να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο ή πατίνι. Επίσης, δεν είναι εκτεθειμένα συνέχεια στον ήλιο καθώς υπάρχει πλούσια βλάστηση.

Φυσικά και δεν είναι τα μοναδικά πάρκα της Αθήνας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε εδώ.

Βόλτα στην παραλία

Πάρτε μαζί σας κουβαδάκια, φτιαράκια, φορέστε τα παιδιά καπέλο και αντηλιακά και αφήστε να παίξουν στην παραλία .

Δραστηριότητες στο σπίτι

Διακοπές σημαίνουν χαλάρωση. Επομένως, αν δεν έχετε διάθεση για εξόδους, δείτε ταινίες, φτιάξτε πασχαλινές κατασκευές, κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε.

Βάψιμο αβγών

Αν δεν προλάβατε να βάψετε αβγά, μπορείτε να το κάνετε σήμερα. Φροντίστε να τα έχετε βράσει από την προηγούμενη μέρα και επιλέξτε έναν από τους πολλούς φυσικούς τρόπους για να τα βάψετε παρέα με τα παιδιά σας.

Ανάσταση στην Αθήνα – Πέντε όμορφες εκκλησίες

Αν θέλετε να κάνετε Ανάσταση σε άλλη εκκλησία από αυτή της περιοχής σας, το μόνο σίγουρο είναι πώς θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε.

https://www.instagram.com/p/BUprpW1joG-/

Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα

Είναι η εκκλησία που υποδέχεται κάθε χρόνο το Αγιο Φως από τον Πανάγιο τάφο των Ιεροσολύμων. Βρίσκεται στην οδό Ερεχθέως και κάθε χρόνο πλήθος πιστών συγκεντρώνεται για να κάνει εκεί Ανάσταση καθώς η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική. Φροντίστε να είστε σχετικά νωρίς για να μπορέσετε να μπείτε στο προαύλιο της εκκλησίας.

Άγιος Γεώργιος στον Λυκαβηττό

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού, βρίσκετε το γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.Η θέα είναι φανταστική ενώ ο ουρανός γεμίζει με πυροτεχνήματα την ώρα της Ανάστασης. Ξεκινήστε νωρίς γιατί έχει πολύ κίνηση ειδικά να πάρετε αυτοκίνητο.

Αγία Φωτεινή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς την πολυκοσμία, το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι η ιδανική επιλογή. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός της Αγίας Φωτεινής έχει μια ιδιαίτερη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που θα σας κάνει να αισθανθείτε το πνεύμα της Ανάστασης.

Άγιος Γεώργιος στην πλατεία Καρύτση

Στο κέντρο της πολυσύχναστης πλατείας, η πανέμορφη αυτή εκκλησία φημίζεται για τη διάσημη τετράφωνη χορωδία του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, που μετρά 127 χρόνια ζωής και άρρηκτης σχέσης με το συγκεκριμένο ναό.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης στον λόφο Φιλοπάππου

Eνα από τα ωραιότερα εκκλησάκια της πόλης, πολύ κοντά στην Ακρόπολη. Και εδώ θα πρέπει να είστε σχετικά νωρίς ώστε να παρκάρετε και να περπατήσετε μέχρι την εκκλησία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved