Πώς γίνεται η σύλληψη μετά την επαφή

Η σύλληψη μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά, ώρες ή ακόμα και ημέρες μετά το σεξ. Μάθετε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη χρονική στιγμή της γονιμοποίησης.

Πώς γίνεται η σύλληψη μετά την επαφή
Bigstock

H σύλληψη μετά το σεξ δεν συμβαίνει πάντα σε λίγα λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος καθώς υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες. Και φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα – που είναι πολλές – να μη μείνετε έγκυος.

sillipsi-treis-merew-simptomata.jpg

Πότε συμβαίνει η σύλληψη;

Η σύλληψη συμβαίνει όταν το σπέρμα γονιμοποιεί ένα ωάριο. Μπορεί να συμβεί λίγα λεπτά μετά το σεξ ή έως και έξι ημέρες αργότερα. Και ο λόγος είναι ο εξής: το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα για έως και πέντε ημέρες, ενώ το ωάριο επιβιώνει 12-24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη. Μπορείτε να συλλάβετε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια αυτού του γόνιμου παραθύρου των έξι ημερών.

Με άλλα λόγια, η ημέρα που κάνετε σεξ δεν είναι απαραίτητα η ημέρα που θα μείνετε έγκυος. Εάν κάνατε σεξ τη Δευτέρα και είχατε ωορρηξία την Πέμπτη, για παράδειγμα, το σπέρμα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει και να προκύψει τότε εγκυμοσύνη.

Τι συμβαίνει όμως εάν κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και υπάρχει ήδη ένα ωάριο που περιμένει να γονιμοποιηθεί; Σε αυτή την περίπτωση, η σύλληψη μπορεί να συμβεί λίγα λεπτά μετά τη σεξουαλική επαφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σπέρμα χρειάζεται, κατά μέσο όρο, από δύο έως 10 λεπτά για να ταξιδέψει από τον τράχηλο μέχρι τις σάλπιγγες για να «συναντήσει» ένα ωάριο.

Το σπέρμα μπορεί να κολυμπήσει μέσα από τη μήτρα ανεξάρτητα από τη θέση του σώματός σας.

Πόσο καιρό μετά το σεξ γίνεται η εμφύτευση;

Το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ταξιδέψει από τις σάλπιγγες στη μήτρα και να περάσει από διάφορα αναπτυξιακά στάδια.

Δεν είστε τεχνικά έγκυος μέχρι να εμφυτευθεί το έμβρυο στη μήτρα. Η εμφύτευση πραγματοποιείται γενικά έξι έως 12 ημέρες μετά τη σύλληψη. Μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ελαφριά αιμορραγία και κράμπες, αλλά οι περισσότερες δεν έχουν συμπτώματα.

Τρεις μέρες μετά τη σύλληψη: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Couple In The Bed

Πόσο γρήγορα μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να συλλάβουν παρά τις συχνές ερωτικές επαφές.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), τα ζευγάρια στην ηλικία των 20 ή των 30 έχουν 25-30% πιθανότητα να συλλάβουν κάθε μήνα - και ο αριθμός αυτός μειώνεται καθώς η ηλικία αυξάνεται.

Σε μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 1.400 ζευγαριών που επιθυμούσαν να συλλάβουν διαπιστώθηκε πώς το 44% χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο μέχρι να τα καταφέρουν.

Με πληροφορίες από parents. com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved